Дослідники відшукали молоді зоряні об’єкти нашої галактики

NASA, ESA / Wikimedia Commons

NASA, ESA / Wikimedia Commons

За допомогою телескопа «Спітцер» астрономи створили каталог зі 120 тисяч кандидатів у молоді зоряні об’єкти у внутрішній частині площини нашої галактики. Більшість з цих об’єктів знаходяться у регіонах із туманностями, які випромінюють інфрачервоне світло та пов’язані з молекулярними хмарами, з яких народжуються зірки. Препринт статті доступний на сайті arXiv.org.

Що відомо про молоді зоряні об’єкти?

Молоді зоряні об’єкти — це зірки на ранніх стадіях своєї еволюції. Більшість таких об'єктів формуються в масивних комплексах зореутворення, розташованих у середній площині нашої галактики. Тут знаходяться туманності, які випромінюють середнє інфрачервоне світло. Спостереження за допомогою космічних телескопів «Спітцер» та WISE виявили більше тисячі бульбашок міжзоряного середовища у цих регіонах, більшість з яких пов’язані з утворенням зірок. Тим не менш, окрім кількох десятків добре вивчених регіонів формування світил, молоді зоряні об’єкти тут досліджувалися мало. Усе через те, що спостереження цієї області ускладнюються через велику кількість пилу та зірок, щільно розташованих одна до одної. Через це багато питань щодо утворення зірок лишаються нез’ясованими. Наприклад, чи усі зірки утворюються щільними групами та яка кількість зорь може формуватися у середовищах з меншою щільністю. Отже, каталоги, що представляють вибірки молодих зоряних об’єктів з обох типів середовища, допомагають вирішити це питання.

Який каталог створили вчені?

Астрономи знайшли близько 120 тисяч кандидатів у молоді зоряні об’єкти у внутрішній частині площини Чумацького Шляху за допомогою даних телескопа «Спітцер». Класифікація цих кандидатів повністю базувалася на їхньому середньому інфрачервоному випромінюванні. Більшість з цих кандидатів знаходяться в регіонах із туманностями, асоційованими з молекулярними хмарами, у яких утворюються зірки, але частина з них розсіяні у просторі. Використовуючи оцінки відстані, зроблені за допомогою апарата Gaia, дослідники виявили групи кандидатів молодих зоряних об’єктів, пов'язаних з різними спіральними рукавами: рукавом Оріона, рукавом Стрільця та рукавом Центавра.

Розподіл груп кандидатів у молоді зоряні об’єкти (червоні кола), Сонце позначене жовтим символом, а рукава диску галактики — сірими смугами. Cosmostatistics Initiative / arXiv.org

Розподіл груп кандидатів у молоді зоряні об’єкти (червоні кола), Сонце позначене жовтим символом, а рукава диску галактики — сірими смугами. Cosmostatistics Initiative / arXiv.org