Домінантні самці амазонських рибок переманили самок від підлеглих самців

Бразильські біологи описали незвичайну стратегію розмноження у самців рибок Crenuchus spilurus. Для цих тварин характерно, коли самок спонукають до розмноження самці низького рангу, але в кінці їх відганяють домінантні самці, які зрештою і запліднюють відкладену ікру. Детальний опис спостереження вчені опублікували в журналі Animal Behaviour.

C. spilurus. Aquadiction

C. spilurus. Aquadiction

Чим особливе описане спостереження?

Розмноження у тваринному світі це не завжди проста справа. Особливо, для самців. Щоб отримати можливість продовжити свій рід, їм часто доводиться довго залицятися до самок. Така поведінка може дуже дорого коштувати, оскільки зазвичай супроводжується складними рухами (взяти хоча б для прикладу шлюбні танці птахів). По-перше, вони вимагають значних витрат енергії, а по-друге, вони по визначенню привертають до себе увагу, але проблема у тому, що не тільки увагу самки, а й потенційного голодного хижака. Та не всі самці вдаються до такої ризикованої поведінки. Деякі з них обрали безпечнішу тактику, хоча вона й полягає у певному поведінковому паразитизмі через користування заслугами інших самців. Подібну поведінку зареєстрували вчені Національного інституту досліджень Амазонки в Бразилії в амазонських рибок Crenuchus spilurus.

Що описали вчені?

У риб Crenuchus spilurus низькоранговим, тобто невеликим за розмірами, самцям доводиться багато часу витрачати, кружляючи в заростях водоростей, щоб вмовити самку вивести з ним спільне потомство. Іноді вони витрачають на цей процес не один день. Але це все ще не гарантує, що їхні старання будуть успішними. Вчені помітили, в природі, як одному такому самцеві все ж вдалося схилити самку до відкладання ікри в його гніздо, але раптово із заростей з'явився більший, домінантний самець. Він перехопив увагу самки на себе, і та спарувалася з ним, а не тим, хто так довго добивався її.

Це спостереження зацікавило науковців, тому вони відловили із водойм кількох рибок C. spilurus та віднесли в лабораторію. Там їх помістили у 22 акваріуми зі сприятливими умовами для розмноження по троє — одного великого самця з одним маленьким самцем та однією самкою. Із цього часу за поведінкою рибок уважно спостерігали дослідники.

Як себе поводили рибки?

У кожному з акваріумів, як тільки атмосфера сприяла початку шлюбної поведінки, великі домінантні самці ховалися в поставлені там вченими пластикові трубки, які призначені для комфортного нересту рибок. У цей час маленькі самці активно залицялися до самок, і як тільки останні демонстрували готовність відкласти ікру, вони відводили їх до тих самих трубок.

Але при наближенні до місця нересту із трубок одразу випливали домінантні самці. Хоча менші чоловічі особини ініціювали конфлікт та намагалися прогнати наглого родича, вони зазвичай програвали суперечку, і в 19 акваріумах із 22 самки віддавали перевагу спаровуванню саме з більшими самцями.

Таким чином, автори називають домінантних самців C. spilurus свого роду піратами, які отримують користь від чужої роботи. Вчені кажуть, що надалі потрібно дослідити, чи отримують хоч якусь перевагу у цій ситуації підлеглі самці.