Вчені не виявили користі 14 популярних добавок та процедур для схуднення

Група американських вчених не знайшла переконливих доказів ефективності харчових добавок або альтернативної терапії для схуднення. Такі результати вони отримали, коли проаналізували понад три сотні наукових досліджень, присвячених вивченню 14 дієтичних добавок та втручань для позбавлення зайвої ваги. Систематичний огляд науковців опублікований в журналі Obesity.

Nataliya Vaitkevich / Pexels

Nataliya Vaitkevich / Pexels

Чому звернули увагу на ці добавки?

Науковці вже давно помітили, що кількість людей із ожирінням починає швидко зростати протягом останніх років. І це серйозна проблема для галузі охорони здоров'я, оскільки надмірна вага пов'язана з низкою патологічних станів, як-от серцево-судинними та метаболічними хворобами, а також передчасною смертю. Головним способом протидіяти ожирінню все ще залишається ведення здорового способу життя із корекцією раціону, щоб він був повноцінним і збалансованим у калорійності, та достатня фізична активність. У деяких важких випадках лікарі можуть додатково пропонувати хірургічне втручання та приймання схвалених медичними регуляторами препаратів, що іноді мають серйозні побічні дії та високу вартість. Утім, багато людей вважають доцільнішим самостійне використання безрецептурних харчових добавок, які потенційно сприяють схудненню. Серед дорослих американців, які бажають скинути зайву, частка тих, хто вживав хоча б одну таку добавку складає майже 34 відсотки. Вчені з Університету Північної Кароліни в Чапел-Гілл провели велике дослідження, щоб з'ясувати, яка ефективність таких препаратів, а також альтернативних підходів для досягнення схуднення.

Яким було дослідження?

Автори провели систематичний огляд наявної наукової літератури щодо ефективності харчових добавок та альтернативної терапії для схуднення. Усього в аналізі врахували дані з 1 743 статей, із яких 315 були рандомізованими контрольованими дослідженнями, що вивчали ефективність загалом 14 дієтичних добавок, терапевтичних підходів або їх комбінацій. Серед іншого, вони стосувалися акупунктури, медитацій, масажу, вживання какао, хітозану, зеленого чаю, фенілпропіламіну, пірувату (піровиноградної кислоти) тощо. Лише 52 вивчені роботи (16,5 відсотка) були розцінені науковцями як такі, що мають низький ризик упередження, й склали основу для висновків.

То які висновки огляду?

Дослідники зазначають, що лише 16 методологічно відмінних одне від одного наукових робіт продемонстрували клінічно значущу різницю між схудненням учасників, що проходили активну терапію, та учасниками групи плацебо. У цих дослідженнях, які в більшості малу невелику вибірку, коротку тривалість або інші недоліки проведення, учасники скинули від 0,3 до 4,93 кілограма.

Вчені роблять висновок, що поки що не має достовірних доказів того, що дієтичні добавки або альтернативна терапія можуть допомогти схуднути. Вони наголошують на проведенні якісних, масштабніших досліджень без упереджень та конфлікту інтересів, які дозволять краще оцінити дієвість таких підходів до боротьби із зайвою вагою.