Covid-19 пов’язали з підвищеним ризиком виникнення психічних розладів

Дослідження італійських вчених вказує на те, що більше половини людей, що перенесли коронавірусну інфекцію, мають психічні розлади через місяць після одужання. До найпоширеніших порушень віднесли посттравматичний стресовий розлад (ПТСР), тривожність, безсоння, депресію та обсесивно-компульсивний розлад. Стаття вчених вийшла в журналі Brain, Behavior, and Immunity.

Науковці моніторили стан 402 пацієнтів після одужання від Covid-19 та виявили у 55 відсотків принаймні один психічний розлад. Результати, що базуються на клінічних опитувальниках та анкетах самооцінки, показали, що 28 відсотків пацієнтів має ПТСР, 31 відсоток - депресію і ще 42 відсотки страждають тривожністю. Крім того, у 40 відсотків пацієнтів наявне безсоння та у 20 - обсесивно-компульсивні симптоми.

Дослідження посилює занепокоєння вчених щодо впливу коронавірусу на ментальне здоров’я пацієнтів. Такі розлади, як ПТСР, депресія та тривожність, є важкими станами, які зазвичай асоціюються із пацієнтами, що роками живуть із важкими хворобами та інвалідністю, зазначається у науковій статті.


Читайте також