Цьогорічний жовтень став найтеплішим у Європі

Європейська служба з відстеження змін клімату “Коперник” повідомила, що цьогорічний жовтень виявився найтеплішим для Європи та найбіднішим на морську арктичну кригу за понад 40 років спостереження. Про це повідомляється у кліматичному бюлетені на сайті організації.

Звідки результати?

Надмірні викиди вуглекислого газу продовжують змінювати клімат на всій Земній кулі. Ми можемо це помітити й самі, але для точнішого відстеження таких змін створено чимало організацій, і всі вони вказують на одні й ті ж невтішні результати - чи не щороку ми стикаємося з новими рекордами. У жовтні цього року служба Європейського Союзу з контролю за зміною клімату “Коперник” зареєструвала аж два рекорди, пов’язані з температурою повітря та морською кригою. До таких висновків експерти дійшли, базуючись на комп’ютерному аналізі мільярдів вимірювань, зроблених із супутників, кораблів, літаків та метеостанцій по всьому світу.

Що там з жовтневою температурою?

Жовтень 2020 року став найтеплішим для Європи загалом за роки спостережень - на 0,62 градуса Цельсія. На сході, зокрема в Україні, потепління було найбільш відчутним. Там жовтневі температури сягнули набагато вищих за середні значень. Утім, на півдні, наприклад, в Італії, та на заході від Альп температура була навіть дещо нижчою за середню, властиву другому місяцю осені. Експерти кажуть, що в глобальному масштабі це був третій найтепліший жовтень. Проте він не сильно відрізнявся від четвертого, п’ятого та шостого. Усі шість незвичайно теплих місяців середини осені відбулися за останні шість років, що вказує на швидкий темп потепління.

Але не тільки Європа відзначилася, минулого місяця на більшій частині Арктики та Тибетського нагір’я температура повітря теж була значно вищою за середній показник 1981-2010 років.

А з морською кригою?

“Коперник” повідомляє, що в Арктиці загалом цього жовтня зареєстрували найнижчий середній рівень морської криги, починаючи з 1979 року - відколи ведуться супутникові вимірювання.

Вересень для Арктики щорічно є місяцем із найменшою кількістю льоду на поверхні моря, але в жовтні він починає знову наростати. У жовтні 2020 року середньомісячний обсяг морського льоду склав 5,4 мільйона квадратних кілометрів, що на 1,5 мільйона вище за показник минулого місця. Це на 36 відсотків нижче середнього показника жовтня за 1981-2010 роки. Водночас наростання відбувалося навіть меншими темпами, ніж це було у рекордному 2012 році.


Раніше ми вже писали, що арктичне море Лаптєвих вперше виявилося не покритим кригою в кінці жовтня.