Борошно з комах покриє добову потребу дорослих у незамінних амінокислотах

Американські науковці дослідили білкову поживність борошна із цвіркунів, саранчі та личинок шовкопрядів. Їхні досліди вказують, що ці продукти є цінним джерелом якісного білка із високим вмістом амінокислот, вживання якого може покрити добову потребу дорослих у восьми незамінних амінокислотах з дев'яти. Що важливо, білки можна очистити та добути, використовуючи їхню розчинність за різного значення pH. Якісні поживні ізоляти можуть посприяти поширенню продуктів із комах у західних суспільствах, йдеться у статті журналу LWT.

Hearstapps

Hearstapps

Навіщо нам взагалі їсти комах?

Передбачається, що найближчими роками й десятиліттями проблема продовольства у всьому світі поставатиме дедалі гостріше через стрімке зростання людської популяції. Експерти очікують, що до 2050 року населення Землі наблизиться до позначки в 10 мільярдів. Але разом із цим зменшаться доступні для ведення сільського господарства території, зокрема придатні для тваринництва, яке забезпечує потреби людства в необхідному тваринному білку. Тож зараз активно шукають альтернативні джерела поживних речовин, які зможуть прогодувати зростаюче людство. Приміром, розглядається можливість використання генетично модифікованих мікроорганізмів, які змінені для вироблення окремих тваринних речовин. Нещодавно ми писали, що такий підхід ще й краще відповідав би вимогам сталого розвитку, ніж традиційне тваринництво. А ще альтернативою вбачають перехід до розведення нетипових для сільського господарства тварин, наприклад, комах, які в різних культурах світу вже давно використовуються в їжу.

Полегшити внесення незвичайного для західного суспільства продукту в раціон може використання порошку, або борошна, із комах. Утім, багатьох людей непокоїть ще й той факт, що його виготовляють через подрібнення цілих комах, хоч це простий і дешевий спосіб оброблення. Ймовірно, легше було б сприйняти ізольовані, очищені інгредієнти, як-от олії чи білок. Тому група науковців із Університету Західної Вірджинії вирішили дослідити поживність комашиного борошна, щоб з'ясувати, наскільки доцільно виділяти із нього окремі компоненти.

Які порошки з комах вивчали?

Вчені зосередилися на представниках трьох видів комах, які добре вивчені у ролі потенційних нових харчових продуктів: цвіркун домашній (Acheta domesticus), сарана перелітна (Locusta migratoria) та личинки шовкопряда шовковичного (Bombyx mori). Усі комахи були вирощені на комерційних фермах, а відтак висушені й подрібнені в борошно. У лабораторії науковці провели комплексне дослідження складу комашиних порошків. Вони дослідили вміст вологи, амінокислот та білка, серед іншого, що допоможе розробити ефективні технології отримання ізолятів із продукту.

Що показало вивчення поживності борошна з комах?

Результати вказують, що борошно з комах може стати хорошим джерелом поживних речовин для людини. У порошку з цвіркунів та сарани вміст сирого білка складав щонайменше 70 грамів на 100 грамів борошна, тоді як з личинок шовкопряда — щонайменше 50 грамів. Водночас борошно виявилося багатим на потрібні для людського організму амінокислоти. Вчені зазначають, що у їхньому дослідженні у всіх трьох типах комашиного борошна вміст восьми з дев'яти незамінних амінокислот у 100 грамах продукту покривав або перевищував добову рекомендацію ВООЗ для дорослих (винятком став метіонін), однак збільшені потреби дітей він не покривав. У борошні з шовкопряда загальна кількість незамінних та замінних амінокислот була дещо меншою, ніж у двох інших, що науковці пояснюють меншою кількістю сирого білка в продукті. Водночас у борошні з сарани виявилося багато міозину та актину — ключових білків, що забезпечують скоротливість м'язів.

Вміст незамінних амінокислот у 100 грамах борошна з комах у порівнянні з рекомендацією їх добового споживання ВООЗ. Emily N. Brogan et al. / LWT, 2021

Вміст незамінних амінокислот у 100 грамах борошна з комах у порівнянні з рекомендацією їх добового споживання ВООЗ. Emily N. Brogan et al. / LWT, 2021

Та окрім підтвердження високої поживності борошна з комах, науковці запропонували потенційний спосіб виділення білків із нього. Досліди вказують, що до 70 відсотків білків із борошна розчиняється за лужного значення pH, і лише близько 7 відсотків — за кислого значення в 4-5 pH. Це дає змогу очистити розчинені білки центрифугуванням від таких небажаних компонентів як жири та рештки екзоскелету, а відтак добути білки осадженням при pH із найнижчим показником розчинення. Вчені припускають, що у такий спосіб можна отримати якісні ізоляти із високим вмістом замінних та незамінних амінокислот. Вони сподіваються, що таким чином недооцінені продукти із комах, корисні як із точки зору поживності, так і сталого розвитку, набудуть більшого поширення в західних суспільствах.