Біопластик за рівнем токсичності не поступився звичайному пластику

Дослідники вивчили 43 повсякденні вироби з біологічного пластику та перевірили, наскільки вони токсичні. Дві третини (67%) з них продемонстрували токсичність, характерну для звичайних пластикових виробів. Стаття про це доступна у журналі Environmental International.

Що таке біопластик?

Біопластик просувається як альтернатива звичайному пластику на нафтовій основі. Наразі частка виробів з цього матеріалу на ринку є дуже низькою (1% від усіх пластикових виробів), але очікується, що вона зросте в майбутньому. Термін «біопластик» поки що лишається не чітко визначеним. До цієї категорії прийнято зараховувати матеріали, виготовлені з відновлюваних сировинних ресурсів; матеріали, які повинні розкладатися природним шляхом, а також матеріали, що мають обидві ці характеристики.

Наскільки він кращий за звичайни пластик?

Термін «біопластик» передбачає, що ці матеріали мають такі самі сприятливі характеристики, як і їхні аналоги на нафтовій основі, але з при цьому є «природніми», тобто менше шкодять навколишньому середовищу. Вони позиціонуються як більш стійкі та доброякісні, ніж звичайні пластмасові вироби. Однак існує замало наукових доказів, що це підтверджують. Наприклад, деякий біопластик насправді не розкладається в промислових або природних умовах.

При оцінці показників альтернатив традиційному пластику основна увага приділяється або стадії виробництва (вуглецевий слід, відновлюваність вихідної сировини), або кінцевому терміну експлуатації (здатність до розкладання). При цьому часто не враховується їхня ефективність на етапі використання, зокрема, вплив цих хімічних речовин на людину.

Яке дослідження провели вчені?

Дослідники проаналізували 43 різних види біопластикових виробів, таких як пляшки для напоїв, корки та одноразові столові прилади. Переважна більшість цих предметів містять тисячі різних хімічних речовин. Виявилося, що біопластик, виготовлений ​​з целюлози та крохмалю, містить найбільше хімічних речовин, а також викликає найсильніші токсичні реакції в лабораторних дослідженнях. Дослідники виявили, що дві третини виробів з біопластику містять токсичні речовини, так само, як і звичайний пластик.

Вчені дійшли висновку, що для розробки матеріалів на біологічній основі необхідно розглядати також аспекти стійкості та хімічної безпеки. Одним із способів сприяти цьому є інтеграція хімічної токсичності в оцінку життєвого циклу матеріалів. Проте вже зараз на ринку є безпечніші товари, які можна використовувати як найкращі приклади біопластикових виробів.