Біомаркери крові вагітних вказали на ймовірну дату пологів

Група американських науковців виявила набір біомаркерів крові у вагітних, рівень яких корелює із наближенням пологів. Завдяки аналізу концентрації цих речовин вчені змогли передбачити дату пологів жінок з точністю близько до двох тижнів, і вважають, що результати можуть призвести до розроблення ефективного тесту на прогноз дати народження дитини. Дослідження опубліковане у журналі Science Translational Medicine.

Amina Filkins / Pexels

Amina Filkins / Pexels

Що вивчали науковці?

У середньому в людей одноплідна вагітність триває 280 днів, або 40 тижнів. Але насправді термін, на якому жінка народжує, дуже індивідуальний. Здебільшого діти з'являються на світ між 37 та 40 тижнями вагітності, але близько 20 відсотків пологів відбуваються до 37 тижня або ж після 40-го. Тобто, орієнтуватися на середній строк настання пологів — не надто точний спосіб прогнозування. Взагалі сучасні методи передбачення дати пологів не дуже акуратні, тому що вказують приблизно на п'ятитижневе часове вікно ймовірних пологів. Між тим, лікарям важливо мати можливість якомога точніше визначати час народження дитини, оскільки передчасні та запізнілі пологи супроводжуються підвищеним ризиком для здоров'я новонародженого та матері. Але науковці зі Стенфордського університету подумали, що аналіз крові міг би дати більш точні прогнози. Їхнє нове дослідження підтверджує це припущення.

Яке дослідження вони провели?

Група вчених слідкувала за станом здоров'я 63 жінок протягом останніх ста днів їхньої вагітності. За час дослідження учасниці здавали кров на аналізи від двох до трьох разів до настання пологів. Усі вони народжували спонтанно, тобто пологи не були запланованими й штучно викликаними.

Зібрані зразки крові науковці аналізували на виявлення рівнів 7 142 метаболічних, білкових та імунних біомаркерів. Отримані дані згодом зіставили із кількістю днів між забором крові та настанням пологів у жінок, і вивчили за допомогою математичного моделювання.

Які результати отримали?

Вченим справді вдалося виявити декілька біомаркерів, рівні яких змінюються за два-чотири тижні до пологів. Зокрема це підвищення рівнів стероїдних гормонів, як-от прогестерону та кортизолу. Натомість у крові стало менше сполук, які відповідають за формування кровоносних судин. Ймовірно, так організм послаблює зв'язок плаценти та матки. Зростання кількості факторів згортання крові теж готує жінку до народження, зменшуючи ризик сильних кровотеч під час пологів. Також зросла кількість в крові жінок деяких плацентарних білків.

Але найбільше з часом пологів корелювали рівні імунного білка IL-1R4. Він пригнічує прозапальні молекули і його кількість зростає із наближенням до часу народження дитини. Можливо, так він стримує імунну реакцію матері у відповідь на збільшення плацентарного матеріалу в крові.

Отримані результати дали змогу дослідникам передбачати час пологів жінок із точністю до 17 днів. Це вже краще за наявні методи передбачення, але науковці вважають, що акуратність передбачення можна збільшити, якщо провести дослідження за участі більшої кількості жінок. Вони сподіваються, що вже за два-три роки з'явиться ефективний аналіз крові на прогноз часу народження дитини.