Більшість молодих морських черепах Австралії споживають пластик

Молоді австралійські черепахи, які нещодавно вилупилися та дісталися океану, споживають значну кількість пластику із навколишніх вод, показало дослідження групи австралійських та британських вчених. Зокрема, пластик знайшли в шлунково-кишковому тракті більш ніж 80 відсотків зелених, довгоголових та плоских черепах із Тихого океану, зазначається у статті журналу Frontiers in Marine Science.

Drew Farwell / Unsplash

Drew Farwell / Unsplash

У чому користь цього дослідження?

Пластикове сміття — одне з найпоширеніших забруднювачів усіх середовищ, яке завдає особливої шкоди морським екосистемам, у яких має тенденцію накопичуватися. Загроза пластику для водних тварин різностороння. Тварини можуть поїдати його у значних кількостях та помирати від нестачі поживних речовин чи травм травної системи, можуть заплутуватися у великому смітті та переживати деградацію свого оселища через забруднення тощо. Дослідження останніх років показали, що більшість морських тварин споживають пластик із довкілля. Винятком не стали й черепахи, зокрема рідкісних видів, у тілах 66 відсотків яких пластмасу виявили в різних системах органів. Група вчених з австралійських та британських університетів провели своє дослідження, щоб з'ясувати рівень споживання пластику маленькими черепахами, які потрапили до забрудненого моря невдовзі після вилуплення. Саме на цьому етапі життя вони найбільш вразливі до якості харчування, оскільки наступні роки проводять вільно плаваючи за течіями та поїдаючи майже все, що пропливає біля поверхні води.

Як вивчали дієту черепашенят?

Дослідники взялися вивчати черепах у двох океанах — Тихому та Індійському. Для цього досліджували молодих тварин, які застрягли на мілині чи були викинутими на берег, а також тих, яких випадково потрапили у рибальські снасті.

Усього авторам вдалося проаналізувати стан 121 особини, які представляли п'ять різних видів морських черепах із семи наявних: зеленої черепахи (Chelonia mydas), довгоголової черепахи (Caretta caretta), бісса (Eretmochelys imbricata), оливкової черепахи (Lepidochelys olivacea) та пласкої морської черепахи (Natator depressus). Кожну із них детально посмертно обстежили, із особливою увагою до наявності більших за міліметр пластикових частинок у шлунку, кишківнику, клоаці та сечовому міхурі.

Скільки пластику їдять маленькі черепахи?

Найбільша кількість пластикового сміття, яке було присутнє лише у шлунку й кишківнику, виявилася у черепах із прибережного Тихого океану. Із цього регіону пластмасу в тілі мали 86 відсотків довгоголових черепах, 83 відсотки зелених, 80 відсотків пласких та 29 відсотків оливкових. Натомість у тварин із Індійського океану пластик знайшли в організмі 28 відсотків пласких черепах, 21 відсотка довгоголових та 9 відсотків зелених. Найпоширенішими типами пластику були поліетилен та поліпропілен, але якщо в тварин із Тихого океану це були переважно щільні фрагменти, то черепахам Індійського океану більш властивими були синтетичні волокна, можливо, із рибальських снастей. Вчені відмічають, що у жодній із черепах бісса не виявили пластмасу, але їх у вибірці було усього сім, тому із цього спостереження неможливо зробити якісь ґрунтовні висновки.

Високий рівень споживання маленькими черепахами пластику (в тілі однієї із зелених знайшли аж 343 фрагменти сміття) може мати суттєвий негативний ефект на їхній розвиток. Тому наступним кроком автори роботи вбачають для себе вивчення того, який конкретний вплив на здоров'я та виживаність черепах має споживання ними пластику.