Бджоли розрахували ймовірність знаходження поживи у квітках

Rüdiger Stehn / Wikimedia Commons

Rüdiger Stehn / Wikimedia Commons

Австралійські науковці виявили в медоносних бджіл здатність розраховувати ймовірність, але вони використовують її не в такий спосіб, що люди. Якщо ми завжди обираємо варіант із найвищим шансом на успіх, то бджоли роблять інколи вибір на користь варіанту з меншими шансами. Але в природних умовах така поведінка допомагає комахам навіть краще шукати їжу, пишуть вчені в статті, яка вийшла в журналі Proceedings of the Royal Society B.

Як виявили здатність у бджіл?

Вчені з Університету Макуорі, що в Австралії, натренували 20 медоносних бджіл асоціювати колір штучної квітки з ймовірністю знайти там солодкий сироп. Протягом кількох сеансів науковці представляли комахам комбінації двох із п’яти кольорів, проранжованих від одного до п’яти. А в кожній парі сироп містився лише у квітках із кольором вищого рангу. Потім вчені продемонстрували бджолам комбінацію, яку вони ще не бачили: кольори другого та четвертого рангу, які представляють шанси на знаходження поживи як 33 та 66 відсотків відповідно.

Найочевиднішою була б стратегія вибору квітки, яка презентує найвищий шанс знайти сироп, але бджоли обрали інший шлях.

Що вибрали бджоли?

Бджоли зрівняли кількість відвідувань квітки із можливістю отримати винагороду. Тобто ті квітки, які мали 66 відсотків ймовірності містити сироп, комахи відвідували приблизно саме стільки відсотків часу. Звісно, така поведінка зрештою дає гірші результати успіху, ніж якби кожного разу бджоли обирали колір із вищим шансом, але науковці вважають, що в природних умовах така поведінка спрацьовує краще. Річ у тім, що за нектар одних і тих квіток конкурують різні комахи, і з часом шанси його знайти змінюються, тож це може бути оптимальною стратегією поведінки.

Вчені припускають, що якби шанси отримати винагороду були постійними для кольорів, то бджоли могли б скоригувати поведінку так, щоби завжди обирати той, де ймовірність вища. Як це схильні робити люди в ситуаціях, коли ймовірність здається фіксованою, обираючи найвищі шанси, наприклад, у казино.