Австралійські пожежі на пів року нагріли стратосферу на один градус за Кельвіном

Базуючись на кількості диму, який потрапив у стратосферу під час пожеж в Австралії з грудня 2019 по січень 2020 року, дослідники вирахували, що він на пів року нагрів цей шар атмосфери на 1-2 Кельвіни. Крім того, викиди спричинили тимчасове виснаження озонового шару у середніх південних широтах на 4-6%. Стаття про це надрукована у журналі Geophysical Research Letters.

Brett Hemmings / Getty Images

Brett Hemmings / Getty Images

Як пожежі впливають на атмосферу?

Екстремальні лісові пожежі можуть піднімати дим у верхню тропосферу, і навіть у стратосферу за сприятливих метеорологічних умов. Чим вище опиняється дим, тим довше він зберігатиметься. Частинки у викидах від пожеж представлені в основному органічним та чорним вуглецем. Останній сильно поглинає видиме світло, нагріваючи при цьому навколишнє повітря і сприяючи перемішуванню повітряних мас. Ступінь нагрівання та підйому повітря залежить від маси чорного вуглецю, який виділився. А масова частка цього елемента, в свою чергу, залежить від типу палива та характеристик пожежі. Як правило, пожежі у саванах та луках виділяють найбільше чорного вуглецю. Стратосферні та тропосферні частинки диму суттєво порушують радіаційний баланс Землі, поглинаючи та розсіюючи випромінювання.

Якими були пожежі в Австралії?

Лісові пожежі в Австралії, що сталися у 2009 році, вважалися найбільш руйнівними. Проте пожежі у грудні 2019 - січні 2020 їх перевищили. Під час них 0,9 магетон диму потрапило у стратосферу. Через кілька місяців після пожеж супутники фіксували частинки диму по всій стратосфері Південної півкулі. Завдяки супутниковим спостереженням і моделюванням науковці встановили, що чорний вуглець складав 2,5% масової частки цих викидів.

Як це вплинуло на стратосферу?

Виявилося, що дим залишався у стратосфері протягом усього 2020 року та нагрів стратосферу на 1–2 градуси за Кельвіном. Цей ефект зберігався приблизно протягом шести місяців після пожеж. Дослідники також припускають, що частинки диму могли збільшити руйнування молекул озону над південною півкулею, діючи подібно до сульфатних аерозолей. Згідно з моделюванням, між серпнем і груднем 2020 року вміст озону впав приблизно на 10-20 одиниць Добсона, тоді як середня кількість озону в атмосфері становить приблизно 300 одиниць Добсона. Таким чином, дослідження підкреслює, що дим від великих пожеж може спричинити стійкий вплив на динаміку та хімію стратосфери.