Австралійська мускусна качка навчилась лаятись англійською

У столичному австралійському заповіднику помітили двох самців мускусної качки з найдзвичайними хистом до наслідування звуків. Так один з них на ім’я Різник досить точно відтворює людську лайку, а інший — голос іншої качки. У звуках Різника можна впізнати «you bloody fool» («ти, клятий дурень»), чого він імовірно нахапався від доглядача, а також скрип дверей і щось схоже на людське бурмотіння. Другий же повторював за птахом іншого виду — тихоокеанською чорною качкою. Першим свідченням звуконаслідування від водоплавних птахів вчені поділилися у Philosophical Transactions of the Royal Society of London B.

Mick / flickr

Mick / flickr

Чим цікава качка, що лається?

Небагато видів тварин можуть повторювати звуки, вивчені від інших. Серед пернатих на це здатні папуги, колібрі та деякі види співочих птахів. Імітація людської мови або механічних звуків виникає у них особливо, коли птахи вирощені в неволі. У качок та гусей, попри довгу історію одомашнення та співіснування з людиною, таких здібностей досі не виявляли.

Австралійські мускусні качки (Biziura lobata) — ендемічний вид, еволюційно віддалений від інших на 90 мільйонів років. Спостереження демонструють, що його представники можуть імітувати звуки майже так само успішно, як папуги або співочі птахи. Однак досі цю інформацію не аналізували та не брали до уваги під час дослідження вокального навчання. Вивчення мускусної качки Різника, яка навчилась лаятись, а також іншої, яка імітує голос тихоокеанської чорної качки (Anas superciliosa), допоможе розібратися, в яких умовах ці птахи починають повторювати вивчені звуки. Також вчені сподіваються підтвердити гіпотезу, що здатність до вокального навчання виникає незалежно у еволюційно далеких видів тварин.

New Scientist / YouTube

Як розмовляють мускусні качки?

Самці мускусних качок мають набір звуків, які вони використовують для приваблення самиць. Існує дві популяції цього виду — західна та південно-східна, залежно від регіону проживання в Австралії. Звуки, які видають самці, у цих популяціях різняться.

Різник та інша досліджувана качка належать до південно-східної. У ній птахи мають три варіанти приваблення самиць — два з них утворюються за допомогою ударів ногами по воді, а третій доповнюється голосом та має назву «свисток». Кожен з варіантів звуків птах видає, приймаючи певну позу.

У Різника звичні для його популяції звуки замінились іншими — деякі з них самець запам’ятав на початку свого життя, але відтворював і в дорослому віці. У позі, яка супроводжує «свисток» у диких качок, Різник зміг повторити кілька цікавих речей. Це і звук закриття пружинної двері, яку він чув у перші тижні після вилуплення, і той самий звук двері зі схожим на людське бурмотінням, а також трошки полаявся англійською, нахапавшись лексики від доглядача.

Інша мускусна качка, в якої задокументували вокальне навчання, повторювала крякання чорної тихоокеанської качки. Це крякання супроводжувало звук закриття двері, якому вона могла навчитись від Різника — оскільки птахи контактували між собою. Дослідники також отримали повідомлення про мускусних качок з Великобританії, одна з яких імітувала кашель, форкання поні та навіть намагалась привітатись із садівником — а інша повторювала пищання турнікету та кашель птахівника.

Як змусити качку заговорити?

Задокументовані звуки качок з Австралії, а також повідомлення про британських, вказують на те, що мускусні качки можуть навчатися звукам так само, як співочі птахи папуги та колібрі. Дослідження довели, що ці птахи можуть запам’ятовувати звуки у різному віці та комбінувати вивчене з різних джерел. І хоча нові звуки замінюють природні, вони є повторюваними, як і у диких качок, та використовуються в такому само контексті. Це дуже схоже на те, як навчаються «говорити» співочі птахи та навіть деякі ссавці. Дослідники впевнені, що ця здатність розвинулась незалежно у кількох видів птахів — а не виникла у спільного предка та згодом була втрачена у більшості видів, які від нього пішли.

Крім еволюційного питання, вченим вдалось з’ясувати, що мускусні качки здатні керувати голосом — оскільки нові звуки відрізняються від природних за частотою та силою. Також цікаво, що мускусні качки мають відносно великий мозок зі збільшеною частиною, яка у співочих птахів і папуг відповідає за вивчення звуків. Австралійські мускусні качки дуже прив’язані до батьків, тому, швидше за все, можуть формувати тісні стосунки з людьми, коли вирощуються в неволі. Такі стосунки можуть сприяти поступовому розвитку мозку та відбиватися на поведінці. На жаль, достеменно невідомо, які види качок є близькими до мускусних, тож порівняти їхні здібності з родичами неможливо. Цей факт, а також загадка, чому здатність вивчати звуки розвинулась саме у мускусних качок, потребує подальших досліджень.


Оновлено о 18:30: «Першим свідченням звуконаслідування від водоплавних птахів...» змінено на коректне «Першим свідченням звуконаслідування від водоплавних птахів...».