Астрономи знайшли три нових солоних озера під кригою південного полюсу Марса

Дослідники повторно проаналізували дані, отримані апаратом «Марс-експрес», та знайшли свідчення існування ще трьох озер під кригою південного полюсу Марса. Смуги сухої породи відокремлюють ці водоймища від головного озера, відкритого у 2018 році. Вчені припускають, що на Марсі можуть існувати й інші подібні системи, про що вони пишуть у журналі Nature Astronomy.

Як вчені шукали озера на Марсі?

Орбітальний апарат ESA «Марс-експрес» використовував прилад MARSIS — радар для зондування іоносфери та поверхні планети, за допомогою якого можна шукати рідку воду у глибинних шарах Марса. У 2018 році команда вчених виявила, що марсіанські крижані шапки на південному полюсі не є суцільним льодом, і під шаром криги завтовшки у 1,5 кілометри знаходиться озеро шириною у 20 кілометрів. «Марс-експрес» позначив на мапі цю водойму. Тепер дослідники повторно проаналізували зібрані апаратом дані. У новій роботі вони дослідили ділянку розмірами 250 на 300 кілометрів навколо ймовірного підземного озера. Вчені перевірили ці радіолокаційні дані методами, які раніше використовували для виявлення озер під льодовиками в Антарктиді. Це дозволило підтвердити рідку природу знайденого у 2018 році озера, уточнити його розміри, а також відкрити три нові водойми біля нього.

Що відомо про ці озера?

Три нових озера мають розміри приблизно 10 на 10 кілометрів. Смуги сухої породи відокремлюють ці менші ділянки води від основного водоймища. За даними ESA, така система подібна до підльодовикових озер, знайдених під крижаними шапками в Гренландії, Канаді та Антарктиді. Однак через те, що вода у марсіанських озерах залишається рідкою при екстремально низьких температурах, вона має бути дуже солоною. Вчені не можуть дізнатися глибину озер, оскільки радіохвилі MARSIS не можуть проникнути в солону воду.

Імовірні підземні озера під південним полюсом Марса позначені синім кольором. Elena Pettinelli et al / Nature

https://cdn.mos.cms.futurecdn.net/DXfeDNCeFXQm7iHEziWt7o-650-80.jpeg

Як вони могли утворитися?

Хоча марсіанський полярний лід може трохи танути через теплу температуру вдень, вчені не думають, що такі постійні процеси утворили ці озера. Натомість вони вважають, що ця вода може бути залишками більшої водойми, яка існувала на поверхні Марса та зникла. Якщо це дійсно так, то воді під кригою південного полюсу може бути мільйони чи навіть мільярди років. Отже, ці озера могли утворитися внаслідок більш теплого глобального клімату в минулому Марса.

Також дослідники розглядають можливість того, що геотермальна активність могла розтопити полярний лід, утворивши підземні озера. Але це пояснення було б вірогідним, якби така водойма була одна. Утворення декількох озер таким чином потребує великої геотермальної аномалії, яка малоймовірна.

Якщо ці озера дійсно є залишками води, яка колись була на поверхні, вони могли б бути гарним середовищем для існування живих організмів у минулому чи навіть зараз. Щоб це перевірити, необхідно пробурити товстий шар полярної криги, що неможливо за наявних технологій.

У майбутньому вчені планують шукати подібні мережі озер і на південному, і на північному полюсі Марса.