Астрономи знайшли проміжну ланку між двома типами пульсарів

Вчені зафіксували жорсткий рентгенівський спалах магнетара Swift J1818.0−1607, про що вони пишуть у журналі The Astrophysical Journal. Властивості об’єкта роблять його проміжною ланкою між магнетарами та пульсарами, що живляться за рахунок обертання.

Які існують типи пульсарів?

Коли масивна зірка з масою більше 8 сонячних завершує свій життєвий цикл, вона може перетворитися на нейтронну зорю. Це компактний залишок з дуже високою густиною, що переважно складається з нейтронів — частинок, які є компонентами ядер атомів. Нейтронна зірка, яка обертається та має сильне магнітне поле, називається пульсаром. Існують пульсари, що створюють електромагнітне випромінювання за рахунок акреції матеріалу із зірки-компаньона; ті, що живляться завдяки своїй обертальній енергії; а також магнетари — пульсари, що живляться завдяки своєму потужному магнітному полю. Таким чином, механізм випромінювання цих типів об’єктів різний. Але існують магнетари, які також випромінюють радіохвилі. Ця властивість вважалася притаманною пульсарам, що живляться за рахунок свого обертання. Отже, межа між цими двома типами пульсарів дещо розмита.

Що спостерігали вчені?

Телескоп Burst Alert Telescope (BAT) виявив гамма-спалах 12 березня 2020 року. Об'єкт, що його створив, отримав назву Swift J1818.0-1607. Вчені визначили, що це магнетар. Після цього дослідники провели спостереження за ним у рентгенівському діапазоні за допомогою телескопа NICER, що знаходиться на Міжнародній космічній станції та призначений для вивчення нейтронних зірок.

Вони виявили, що магнетар мав період пульсації 1,36 секунди. Це найкоротший період серед усіх наразі зафіксованих магнетарів. Спостереження показали, що обертання об’єкта поступово уповільнюється. Це дозволило вважати, що частина випромінювання магнетара живиться за рахунок його обертання. Також вчені вирахували величину магнітного поля біля його поверхні, що дозволило вказати вік магнетара. Він сформувався 420 років назад. Його рентгенівське випромінювання слабше, ніж у інших магнетарів. Таким чином, зірка має властивості як магнетарів, так і радіопульсарів, що отримують енергію заідяки своєму обертанню.