Астрономи знайшли першого кандидата в екзопланети за межами Чумацького Шляху

Галактика Вир. NASA, European Space Agency / Wikimedia Commons

Галактика Вир. NASA, European Space Agency / Wikimedia Commons

Вчені вперше зафіксували імовірну екзопланету за межами Чумацького Шляху, яка знаходиться у галактиці Вир на відстані 28 мільйонів світлових років від Землі. Кандидат в екзопланети трохи менший за розмірами, ніж Сатурн, та обертається довкола бінарної зоряної системи. Його вдалося знайти за допомогою короткочасного затемнення рентгенівського випромінювання, яке виділяє ця система. Один з її компонентів — масивна зірка, інший може бути або нейтронною зіркою, або чорною дірою. Стаття про це доступна на сайті препринтів arXiv.org.

Як зазвичай шукають екзопланети?

Наразі існує два основних способи виявлення екзопланет. Метод радіальних швидкостей дозволяє відстежувати коливання зірки, спричинені гравітаційним впливом планети на неї. Транзитний метод передбачає фіксацію періодичних спадів яскравості зірки, що відбуваються під час проходження екзопланети перед її диском. Ці два способи призвели до відкриття понад 4300 екзопланет, але усі вони розташовуються у нашій галактиці. Умови, за яких формуються планети, існують і в інших галактиках. Проте ці далекі галактики займають невеликі ділянки неба, а зірки у них розташовуються так щільно, що це ускладнює вивчення окремих світил. Через це методи, якими астрономи зазвичай шукають екзопланети у Чумацькому Шляху, не підходять для пошуку таких об’єктів у інших галактиках.

Як шукати екзопланети в інших галактиках?

Галактики містять порівняно невелику кількість (до декількох сотень) яскравих джерел рентгенівського випромінювання. Більшість таких яскравих джерел — це рентгенівські бінарні зоряні системи, у яких чорна діра або нейтронна зірка витягує речовину з масивної зірки-компаньйона. Попередні дослідження припускали, що такі системи можуть бути ідеальними місцями для пошуку екзопланет, адже планета, що проходить перед областю випромінювання рентгенівських променів, може повністю чи майже повністю їх затемнювати. Саме так астрономам вдалося знайти першого кандидата в екзопланети за межами Чумацького Шляху, коли він пройшов перед джерелом рентгенівського випромінювання.

Що відомо про цей об’єкт?

Імовірна екзопланета дістала назву M51-ULS-1b. Вона знаходиться у галактиці M51, також відомій як галактика Вир, яка розташована на відстані 28 мільйонів світлових років від Землі. Дослідники знайшли кандидата в екзопланету, аналізуючи дані 2624 спостережень, зроблених космічною рентгенівською обсерваторією «Чандра». Якщо планета справжня, то це, ймовірно, газовий гігант, дещо менший за Сатурн. Він обертається на відстані у кілька десятків астрономічних одиниць від центру бінарної зоряної системи. Для порівняння: відстань між Землею і Сонцем становить одну астрономічну одиницю. Ця система складається із нейтронної зірки чи чорної діри, яка витягує матеріал із іншої масивної зірки. Велика відстань між центром системи та імовірною екзопланетою робить підтвердження об’єкта проблематичним, адже наступний транзит відбуватиметься через великий проміжок часу.

Астрономи пропонують шукати екзопланети біля джерел рентгенівського випромінювання також і у нашій галактиці.