Астрономи знайшли екзопланети для спостереження за Землею

Вчені підрахували, що є принаймні 2034 зоряні системи, з яких потенційні спостерігачі на екзопланетах могли побачити, бачать вже зараз або побачать у майбутньому транзит Землі Сонцем. Тобто помітять нашу планету, так само як ми спостерігаємо за екзопланетами — за зміною яскравості їхньої батьківської зорі, коли планета проходить її диском. Причому на 46 зірках, що на відстані сотні світлових років від нас, вже можна зафіксувати і радіохвилі з Землі. Про те, звідки нас можуть знайти позаземні астрономи, вчені повідомили у Nature.

NASA / Unsplash

NASA / Unsplash

Як нас знайти?

Так само як і ми обертаємося навколо сонця, екзопланети мають свою батьківську зірку, яку періодично перекривають — здійснюють транзит. Так місія НАСА для дослідження транзитних екзопланет TESS за два роки своєї роботи знайшла більше трьох тисяч таких, дослідивши 75 відсотків зоряного неба. Десятки з них знаходяться у придатній для життя зоні своїх світил, а за час, поки вони проходять на тлі видимого диска своєї зірки, астрономи встигають ще й дослідити склад їхньої атмосфери та пошукати потенційні біомаркери.

У Землі також є власна транзитна зона — тонка смуга екліптики шириною 0.528 градусів, з якої можна побачити нашу планету, коли вона проходить повз Сонце. Спостерігати це можна близько десяти годин. Ще 2016 року вчені визначили 82 зірки у межах 326 світлових років, з яких позаземному спостерігачу буде зручно побачити транзит Землі. Однак, тоді не було достатньо даних, щоб відрізнити серед них карликів чи субгігантів, а відповідно і уточнити можливість побачити нас звідти. Тому астрономи взялися оцінити Землю як транзитну екзопланету та підрахували, звідки у космосі нас хтось міг побачити або скоро побачить.

Звідки нас видно?

Всього 2034 зірки або є, або були, або коли-небудь будуть розташовані так, щоб з них нас можна було побачити за транзитом. Причому сім з них мають відомі і підтверджені екзопланенти. Астрономи пройшлися даними місії Європейського космічного агентства Gaia про спостережувані положення зірок та побудували лінійні траєкторії їхнього руху, відфільтрувавши ті, до яких випромінення від Сонця не долетить. Так вони визначили зорі, які входили або виходили з позиції, звідки вони могли б бачити Землю. Наприклад, за останні п'ять тисяч років 313 зірок займали таке положення, 1402 зірки вже зараз можуть дивитися за нами протягом деякого часу, а ще 319 зірок будуть у наступні п'ять тисяч років. Так коричневий карлик із сузір'я Овна, зоря Тігардена, опиниться у найзручнішій точці для спостереження за нами вже через 29 років. Вона потенційно володіє двома землеподібними планетами у придатній для життя зоні. А самотня зоря TRAPPIST-1 із трьома планетами у придатній для життя зоні побачить нас через 1642 роки.

Якою побачать нашу планету позаземні астрономи?

Вчені навмисне охопили період від п'яти тисяч років тому — з того часу наша Земля стала нагадувати потенційно населений світ, накопичуючи кисень і озон, що вважаються біомаркерами. Тож, згідно із дослідженням, астроном з екзопланети земного типу Ross128b міг би спостерігати транзит Землі протягом 2158 років — з 3057 до 900 років назад та зацікавитися нами. Із тих, що «застрягли» поруч зараз, 128 зірок класу G і 1050 червоних карликів. Причому 117 знаходяться на відстані сотні світлових років від Сонця, а на 46 з них вже можуть почути радіохвилі з Землі. А 75 зірок наші радіосигнали вже «зачепили».

Зірки, що потрапили у цей каталог мають різний вік та умови, тому відповіді на питання, з якої точно нас могли побачити чи «почути» також має надто широкий діапазон, враховуючи, що життю на Землі знадобилося приблизно 3,8-3,5 мільярда років, щоб астрономи зараз складали список зірок. Про те, кого ми шукаємо, де та чому вони нам не відповідають з космосу Nauka. ua розповідала у матеріалі «Де всі вони є?».