Астрономи зафіксували відсутність хмар на гарячому юпітері WASP-62b

За допомогою даних телескопів «Габбл» та «Спітцер» дослідники визначили, що атмосфера гарячого юпітера WASP-62b вільна від хмар та серпанків. Про це вони пишуть у журналі Astrophysical Journal Letters. Майбутні спостереження за допомогою телескопа імені Джеймса Вебба дозволять визначити склад атмосфери цієї планети.

Що відомо про планети з чистими атмосферами?

Гарячі юпітери — це масивні екзопланети, що знаходяться на короткій відстані біля своєї зірки. Їхні орбітальні періоди можуть складати лише кілька днів. Переважна більшість таких планет має непрозорі атмосфери із конденсаційними хмарами та фотохімічними серпанками. Гігантські планети з короткими орбітами та чистими атмосферами є рідкістю, вони складають до 7% випадків. Такий клас планет дозволяє точно визначити їхній атмосферний склад. Космічний телескоп імені Джеймса Вебба, який має прийти на зміну «Габблу», дозволить детально вивчати атмосферні характеристики екзопланет, досліджуючи ширший діапазон довжин хвиль, ніж доступний будь-якому з дійсних інструментів.

Що відомо про WASP-62b?

Екзопланета WASP-62b була відкрита у 2012 році. Вона знаходиться на відстані 575 світлових років. Її радіус становить 1,39 радіуса Юпітера, а маса 0,57 маси Юпітера. Вона обертається біля зірки класу F, що трохи більша за Сонце. Період обертання планети становить 4,4 дні.

Художнє зображення WASP-62b. M. Weiss/Center for Astrophysics | Harvard & Smithsonian

Художнє зображення WASP-62b. M. Weiss/Center for Astrophysics | Harvard & Smithsonian

Що відшукали астрономи?

За допомогою даних телескопів «Габбл» та «Спітцер» дослідники провели спектроскопію екзопланети, тобто вивчили її хімічні елементи за допомогою електромагнітного випромінювання. Для цього вони спостерігали за п’ятьма її транзитами — проходженнями перед диском своєї зірки. Це дозволило визначити 19 хімічних елементів та сполук у складі атмосфери WASP-62b та змоделювати її, враховуючи активність зірки. Моделювання показало чисту атмосферу без хмар та серпанків, з великою кількістю натрія.

Вчені також оцінили перспективи спостережень за планетою за допомогою телескопа імені Джеймса Вебба. Вони переконані, що інструмент дозволить точно визначити склад її атмосфери та підтвердити наявність конденсованих силікатів (силіцію гідриду, SiH).