Астрономи встановили найближчі зоряні системи, з яких видно транзит Землі

Земля на відстані 6 мільярдів кілометрів. Voyager 1 / Wikimedia Commons

Земля на відстані 6 мільярдів кілометрів. Voyager 1 / Wikimedia Commons

Дослідники вказали найближчі до Сонця зірки, з яких можна побачити транзит Землі, про що вони пишуть у журналі Monthly Notices of the Royal Astronomical Society. Серед 1004 зірок головної послідовності на відстані 100 парсеків з 508 систем можна спостерігати мінімум 10-годинний транзит нашої планети.

Що таке транзит?

Коли екзопланета здійснює транзит, тобто проходить на тлі видимого диска своєї зірки, її присутність можна зафіксувати, відстежуючи падіння яскравості зорі. Наразі астрономи виявили понад 3000 транзитних екзопланет. Серед них є десятки планет земної групи, що знаходяться у придатній для життя зоні своїх світил. Космічний телескоп TESS вже здійснив обшуки близько 74% неба упід час своєї первинної місії з пошуку транзиту позасонячних планет, включаючи потенційно придатні для життя світи, що обертаються навколо найближчих і найяскравіших зірок. Тепер астрономи вирішили змінити точку зору та перевірити, з яких систем спостерігачі побачать транзит Землі.

Що спостерігачі зможуть дізнатися про Землю?

Транзитна зона Землі — це тонка смуга навколо екліптики, у якій наша планета проходить по диску Сонця. Відстежувати її транзит можна більше 10 годин. Спостереження за Землею як транзитною планетою мають класифікувати її як планету із біосферою, отже, як привабливу ціль для передачі сигналів. Ознаки біосфери в атмосфері Землі, такі як поєднання кисню або озону з відновлювальним газом метаном, можуть бути виявлені впродовж останніх 2 мільярдів років існування планети.

Звідки нас можуть побачити?

Дослідники визначили 1004 найближчі зірки в межах 100 парсек (326 світлових років), які є найбільш вигідною точкою, щоб побачити Землю як транзитну екзопланету. Усі вони знаходяться на головній послідовності. Найближча зірка у списку розташована на відстані усього 8,5 парсеків, тобто близько 28 світлових років від Сонця. Більшість зірок вибірки (77%), є холодними червоними карликами.

Вчені не мають чіткої відповіді на те, скільки часу потрібно життю для зародження та розвитку на іншій планеті. На Землі ізотопні дані вказують, що життя почалося приблизно 3,8–3,5 мільярдів років тому. Зірки у дослідженні мають широкий діапазон передбачуваного часу існування. Подальші точні вікові оцінки зірок у цій вибірці допомогли б додатково визначити пріоритетні цілі для пошуку складного життя.

Проєкти з пошуку позаземних цивілізацій, такі як Breakthrough Listen Initiative, вже зосереджують свою увагу на цій частині неба. Дослідження вчених також можна використати для виявлення нових транзитних планет за допомогою TESS в рамках його розширеної місії.

Окрім того, рух найближчих зірок може зміщувати їх так, що вони будуть виходити та заходити у область, з якої можна спостерігати транзит Землі. Наприклад, зірка Тігардена, біля якої знаходяться дві екзопланети земної групи, увійде в транзитну зону Землі у 2044 році. Спостерігачі з цієї системи зможуть відстежувати транзити Землі більше 450 років. Таким чином, зірки, які могли бачити Землю, коли життя тільки починало еволюціонувати, відрізняються від тих, які можуть помітити ознаки життя на нашій планеті зараз та у майбутньому. Тобто, отримана дослідниками вибірка динамічна.

Про марні спроби людства відшукати позаземні цивілізації читайте у нашому матеріалі «Де всі вони є?» Щоб дізнатися більше про екзопланети, дивіться наш розбір.

екліптики
Площини орбіти Землі навколо Сонця.