Астрономи визначили “батьків” астероїда Рюгу

Знімки японської міжпланетної станції “Хаябуса-2” розкрили подробиці утворення навколоземного астероїда Рюгу. Валуни на його поверхні вказали, що астероїд з’явився в результаті зіткнення двох астероїдів з сім’ї Ніси кілька десятків мільйонів років тому. Висновки астрономів опубліковані в журналі Nature Astronomy.

Як з’явився астероїд?

Навколоземні астероїди, подібні до Рюгу, часто називають купами щебеню - численними камінцями, зібраними гравітацією разом. Зазвичай вони утворюються завдяки акреції уламків після зіткнення інших астероїдів - валуни на поверхні Рюгу говорять саме про це. І астрономи завдяки знімкам “Хаябуса-2” звернули увагу на дивні валуни з поверхні Рюгу та змогли визначити, які саме астероїди могли стати причиною його утворення.

Чим вчених зацікавили саме валуни?

Рюгу - одне з найтемніших небесних тіл Сонячної системи. Але “Хаябуса-2” вдалось розгледіти розкидані на ньому валуни, які були в 1.5 рази яскравіші за решту його поверхні та відбивали мінімум на 50 відсотків більше сонячного світла. Такий контраст одразу зацікавив вчених, тому вони проаналізували спектр 21 такого валуна і дійшли висновку, що вони відносяться до уламків тіла із зовсім іншими складом та параметрами альбедо і спектра. Теорію вчених зможе підтвердити аналіз цих матеріалів з астероїда, зразки яких “Хаябуса-2” привезе на Землю вже цього року.

Зображення яскравих порід типу S на фоні темнішої поверхні Рюгу, отримані станцією “Хаябуса-2”. E. Tatsumi at al. / Nature Astronomy, 2020

Зображення яскравих порід типу S на фоні темнішої поверхні Рюгу, отримані станцією “Хаябуса-2”. E. Tatsumi at al. / Nature Astronomy, 2020

Тож хто утворив Рюгу?

Зафіксовані на поверхні астероїда валуни відносяться різних спектральних класів. Так найтемніші з них - C та X класу віднесли до батьківського тіла Рюгу - імовірно невеликого тіла класу С. Проте на астероїді також знайшли структури кремнієвого походження, які були набагато яскравішими. Дослідники припустили, що вони можуть бути залишками другого, але набагато меншого за розмірами учасника зіткнення класу S. Тож найімовірнішими кандидатами на статус “батьків” Рюгу стали вуглецевий та кремнієвий астероїди сім’ї Нісе з Головного поясу астероїдів, оскільки там найчастіше зустрічаються тіла S-типу .