Астрономи відшукали екзопланети біля старших аналогів Сонця

Дослідники проаналізували вибірку зі 122 зірок, маса яких дорівнює масі Сонця, та зафіксували планети біля трьох з них. Вік цих зірок більший за вік Сонця. Стаття про це готується до публікації у журналі Astronomy & Astrophysics, її препринт доступний на сайті arXiv.org.

ESO / L. Calçada

ESO / L. Calçada

Що аналізували дослідники?

Проєкт з пошуку екзопланет університетами Пенсильванії і Торуні (Pennsylvania-Torun Planet Search) є одним із наймасштабніших досліджень екзопланет навколо розвинутих зірок за допомогою методу радіальних швидкостей. Так само, як гравітація зорі впливає на планету, планета впливає на зірку, змушуючи її коливатися. Від цього для спостерігача з Землі зірка періодично трохи наближається, а потім знову віддаляється. Довжина хвилі світла такої зірки, відповідно, то стискається, то розтягується. Завдяки ефекту Доплера ці зміни можна помітити, вивчаючи спектр світила.

Телескоп Хоббі—Еберлі. EricandHolli / Wikimedia Commons

Телескоп Хоббі—Еберлі. EricandHolli / Wikimedia Commons

Для проєкту використовують телескоп Хоббі—Еберлі, один з найбільших оптичних телескопів світу. Вибірка, яку він аналізує, містить 885 зірок північного неба із різними зоряними величинами та різних спектральних класів. Наразі серед них відшукали 22 планетарні системи. У новій роботі астрономи аналізували підгрупу із 122 зірок, маса яких дорівнює масі Сонця. Серед них є світила на різних еволюційних стадіях: 11 карликів, 33 субгігантів та 78 гігантів.

Які системи вони знайшли?

Дослідники відшукали планети біля трьох гігантів сонячної маси. HD 4760 є зіркою з однією з найменших металічностей у вибірці. Вона у 42 рази більша за Сонце. Біля неї обертається планета, маса якої більша маси Юпітера у 14 разів. Відстань між нею та світилом складає 1,14 астрономічних одиниць. Щоб здійснити один оберт навколо зірки, планеті потрібно 434 дні. Система знаходиться на відстані близько 1780 світлових років від Землі.

Художня анімація перетворення Сонця на червоного гіганта. ESA / Hubble

Зірка TYC 0434-04538-1 є найвіддаленішою з аналізованих, вона знаходиться приблизно в 2030 світлових роках від нас. Її радіус більший за сонячний у десять разів, біля неї обертається планета, що в шість разів масивніша за Юпітер. Вона знаходиться близько до своєї зірки, на відстані лише 0,66 астрономічних одиниць. У нашій Сонячній системі вона розташовувалася б між орбітами Венери та Землі. Її орбітальний період становить 193 дні.

Третя зірка, HD 96992, є найближчою. Вона знаходиться за 1305 світлових років від Землі. Світило у сім разів більше за Сонце, а маса планети біля неї трохи більша, ніж у Юпітера. Рік на цій планеті триває 514 днів, відстань від неї до зірки складає 1,24 астрономічних одиниць.

Детальніше про долю Сонця можна почитати у нашому матеріалі «Як довго живуть зірки?», а розібратися із тим, як знаходять позасонячні планети, дозволить наш розбір «Що таке екзопланети?»

астрономічних одиниць
Одна астрономічна одиниця дорівнює середній відстані віз Землі до Сонця