Астрономи реконструювали утворення потоку Кита

Дослідники змоделювали поглинання Чумацьким Шляхом карликової галактики, яка була джерелом потоку Кита. Вони виявили, що кулясте зоряне скупчення NGC 5824 знаходилося на периферії цієї галактики. Препринт статті доступний на сайті arXiv.org.

Галактика, з якої походить потік Кита, у симуляції. CHANG Jiang

Галактика, з якої походить потік Кита, у симуляції. CHANG Jiang

Як астрономи дізнаються про поглинуті Чумацьким Шляхом галактики?

Стандартна космологічна модель передбачає, що Чумацький Шлях формувався і зростав внаслідок злиттів з іншими галактиками. Рештки таких систем, які впали в центр галактики, знаходяться у внутрішньому зоряному гало. Зокрема, вони представлені кулястими зоряними скупченнями — великими групами старих зірок сферичної форми. Їхні дослідження дозволили реконструювати значні ранні злиття, що пережив Чумацький Шлях. Крім того, рештками таких карликових галактик є зоряні хмари. Вони розташовані далі від галактичного центру, на відстані більше 10 кілопарсек (32600 світлових років) та займають великі ділянки неба. Ці резервуари у зовнішньому гало залишилися від пізніх незначних злиттів, і під час руху навколо галактичного центру зірки витягуються з цих регіонів, формуючи зоряні потоки.

Що досліджували астрономи?

Потік Кита нараховує більше 150 зірок. Попередні дослідження показали, що він динамічно пов’язаний із кулястим скупченням NGC 5824. Вчені висували гіпотезу, що NGC 5824 було ядром карликової галактики, з якої походить і потік Кита. У новій роботі дослідники вирішили це перевірити, змоделювавши злиття цієї галактики із Чумацьким Шляхом. Їхньою метою було відтворити формування потоку Кита під час цієї симуляції.

Про що вони дізналися?

Результати показують, що карликова галактика із NGC 5824 у центрі не в змозі відновити основний компонент потоку Кита, який є частиною із найбільшою густиною. Натомість в іншому сценарії, де кулясте скупчення розташовується не у центрі галактики, вченим вдалося відтворити потік. Ядро поглинутої галактики, згідно з ним, лежить у основному компоненті потоку Кита. Маса гало темної матерії цієї галактики становила 2 мільярди сонячних мас, а зоряна маса — 200 мільйонів сонячних мас. Її рештки еволюціонували у Чумацькому Шляху протягом 5 мільярдів років. Наступні дослідження, що спиратимуться на характеристики більшої кількості членів цього потоку, дозволять ширше розкрити властивості галактики.