Арктичні тварини мігрують раніше через зміни клімату

Вчені представили нові дані щодо руху арктичних тварин, які базуються на понад 200 стандартизованих дослідженнях, що проводилися з 1991 року по сьогодні. Це дозволило виявити вплив змін клімату на міграції беркутів, північних оленів, а також інших наземних ссавців. Виявилося, що тепер вони починають мігрувати раніше. Стаття про це доступна у журналі Science.

Як зміна клімату впливає на Арктику?

Арктика є одним з найбільш чутливих регіонів до екологічних змін на Землі, спричинених антропогенними викидами парникових газів. Тут спостерігається підвищення зимових температур та втрата льоду. Окрім того, весняне танення морської арктичної криги тепер настає раніше. Такі зміни глибоко впливають на умови, у яких перебувають місцеві тварини, включаючи доступність їжі, міжвидову конкуренцію, хижацтво та збільшення присутності людей. У результаті арктичні хребетні демонструють зміни у міграції, добуванні їжі та взаєминах між хижаком і здобиччю. Документування та розуміння цих явищ потребують великого обсягу даних, зібраних для багатьох видів впродовж тривалого часу.

Які дані аналізували вчені?

Дослідники використали Архів руху арктичних тварин (Arctic Animal Movement Archive, AAMA). Це активний набір даних про пересування морських та наземних тварин, що наразі містить понад 15 000 000 точок локацій 8 000 особин, що представляють 86 видів. Ці дані збиралися з 1991 року по теперішній час.

Що показують дослідження?

Дослідники вивчили весняну міграцію понад 900 самок північних оленів за останні 15 років. Виявилося, що самки щороку мігрують і народжують приблизно на день раніше внаслідок потепління температур. Більш ранній початок пологів тварин може бути ризикованим у північних районах Арктики, адже є вища ймовірність загибелі потомства внаслідок екстремальних погодних умов. Беркути, які зазвичай гніздяться в арктичній тундрі, також щороку починають свою весняну міграцію раніше впродовж останніх 25 років.

Вчені переконані, що такий великий архів даних допоможе створити нові методи збереження зникомих видів.