Археологи дослідили склад чорнил з єгипетських папірусів римської доби

Міжнародна група вчених виявила склад чорнил у єгипетських папірусах, датованих 100-200 роками нашої ери. До червоних чорнил входили заліза та вохра. І в червоних, і в чорнил чорнилах виявили свинець, який, скоріш за все, використовували не як пігмент, а у якості осушувача. Так само його застосовували у Європі XVI століття під час розвитку олійного живопису. Результати дослідження опубліковані у журналі PNAS.

Коли люди почали користуватися чорнилами?

Чорнила використовуються для записів вже більше 5000 років. Найдавніші приклади збереження людської думки шляхом нанесення чорнила на гнучкий і міцний матеріал, папірус, зустрічаються у Стародавньому Єгипті і датуються близько 3200 роком до нашої ери. Чорні чорнила використовувалися для написання основного тексту, а червоні — для виділення заголовків, інструкцій, ключових слів тощо. Окім того, чорнила також використовувалися художниками, і в Стародавньому Єгипті дієслова, що позначають «писати» та «малювати» розглядалися як синоніми.

Фрагменти, що вивчалися. The Papyrus Carlsberg Collection / PNAS

Фрагменти, що вивчалися. The Papyrus Carlsberg Collection / PNAS

Яке дослідження провели вчені?

Вчені використали обладнання Європейського центру синхротронного випромінювання для вивчення червоного та чорного чорнила в папірусах із храмової бібліотеки давньоєгипетського міста Тебтуніса. Аналіз включає 12 фрагментів папірусу, написаних червоними та чорними чорнилами і датованих 100-200 роками нашої ери.

Виявилося, що червоний колір чорнило отримало завдяки вохрі. І до чорних, і до червоних чорнил додавали свинець, але не як барвник, а як осушувач, що дозволяло чорнилам залишатися на папірусі. Це свідчить про те, що чорнила мали складний рецепт. Окрім того, сполуки свинцю створювали характерний ореол навколо частинок чорнил, коли їх наносили.

Свинець також застосовували у фарбах набагато пізніше, у Європі доби Відродження. Це сприяло розвитку олійного живопису.