Апатію в літніх людей пов'язали з розвитком деменції

Американські вчені провели дев’ятирічне дослідження, результати якого вказують на 80 відсотків вищий ризик розвитку деменції у літніх людей із важкою апатією. Автори наукової роботи вважають, що їхнє дослідження свідчить про можливість ранньої діагностики деменції на основі оцінювання ступені апатії у пристарілих пацієнтів. Дослідження оприлюднили у журналі Neurlogy.

Що таке деменція?

Деменція - це стійкі порушення когнітивних здібностей внаслідок нейродегенеративних змін мозку. Вони проявляються цілим спектром симптомів, як-от погіршення пам’яті, мислення, поведінки та здатності виконувати щоденні справи. Вона є одним із найпоширеніших захворювань літніх людей, від якого щороку страждають близько 50 мільйонів людей. Хоча своєчасна терапія може допомогти запобігти розвитку деменції або полегшити її симптоми, рання діагностика хвороби є доволі складною. Деякі вчені вважають, що свідченням початку деменції може бути апатія у літніх людей - стан байдужості до всього, що відбувається, та зменшення проявів емоцій. Проте якісних досліджень цього питання дотепер не проводили, і вчені з Каліфорнійського університету в Сан-Франциско вирішили це змінити.

Що зробили науковці?

Вони провели дослідженні, у якому взяли участь 2018 здорових людей віком від 70 до 79 років, за якими дослідники стежили протягом дев’яти років. Шляхом опитування учасники надали інформацію про здоров’я, щоденні звички та демографічні дані, а крім того пройшли тестування на визначення когнітивних здібностей. У процесі вивчення їхнього стану людей поділили на три групи відповідно до проявів апатії: із низьким ступенем, середнім та важким.

Які результати отримали?

Під кінець дослідження деменція розвинулася у 381 учасника. Що важливіше, у людей із важкою апатією ризик набуття деменції виявився на 80 відсотків вищим, у порівнянні з тими, хто мав легку апатію або зовсім не мав. На основі цих результатів автори наукової роботи висновують, що апатію можна вважати ранньою діагностичною ознакою нейродегенеративних змін, що призводять до деменції.