Антропогенний шум та нічне освітлення вплинули на гніздування птахів

Дослідження показало, що світлове й шумове забруднення, спричинені людською діяльністю, мають сильний вплив на розмноження птахів. До такого висновку дійшли науковці, коли простежили за репродуктивним успіхом майже 150 видів птахів у Сполучених Штатах та порівняли їх із показниками шуму та нічного освітлення у різних регіонах країни. Результати оприлюднені у журналі Nature.

Чим ми заважаємо птахам?

Спів є вкрай важливим для птахів, оскільки слугує засобом для комунікації. За голосом вони навіть розпізнають одне одного, на кшталт того, як це робимо ми, люди. Раніше вчені вже надавали докази тому, що спричинений людською діяльністю шум негативно впливає на їхнє спілкування, змушуючи співати голосніше та на вищих частотах. У період пандемії ж, коли міста стали тихішими, птахи теж змінили свої співи, оскільки їм вже не треба перекрикувати фонове шумове забруднення. У новому дослідженні науковці з Японії та США детальніше вивчили, як звуки та навіть світло, утворювані людиною, впливають на поведінку добробут птахів у різних частинах Сполучених Штатів.

Кого вони досліджували?

Під час дослідження вчені використали високоякісні дані про світлове та шумове забруднення з усіх штатів США та оцінили, як вони впливають на репродуктивний успіх 142 видів птахів. Щоб проаналізувати інформацію про велику кількістю тварин, до роботи залучили цивільних вчених з програми NestWatch. Вони збирали величезний масив даних про майже півтори сотні видів птахів, спостерігаючи за приблизно 60 тисячами гнізд.

Крім цього, для чистоти результатів, науковці дослідили вплив на птахів інших антропогенних чинників.

Що з’ясували вчені?

Висновки дослідження такі: шум та світло, що утворюють люди, мають сильний вплив на розмноження птахів. Загалом, гучні звуки погіршують сприйняття тваринами звукових сигналів, і цим змінюють не тільки спілкування, а й орієнтацію, пошук їжі та пильність птахів. Нічне освітлення, зі свого боку, змінює активність птахів, їхні добові ритми та зорову комунікацію. Але наслідки цих забруднень залежать від того, де птахи проживають.

Найвразливішими до обох стимулів виявилися лісові птахи. Для них чим вищим є показник шуму, тим менше яєць вони відкладають і менш успішні в гніздуванні. Водночас більше світла спонукає деяких птахів до раннього гніздування та відкладання більшої кількості яєць. Затримки розмноження внаслідок шуму найсильнішими були у птахів з низькою частотою співів. Ймовірно, через те, що людський шум має схожу частоту, тож птахам важче почути одне одного. Найвразливішими до світла є птахи, які добре бачать при малому освітленні, однак для них це має й позитивний вплив. Вони успішніше розмножуються, коли нічного світла є більше, ніж в природі.

Автори вважають, що їхні результати показують, як сильно нам необхідно змінити звички, щоб усунути або мінімізувати зайві шуми й освітлення, які можуть призвести до дисбалансу в екосистемі.


Фото в анонсі: Ben Mullins / Unsplash