Антропогенні зміни клімату зробили частину Центральної Азії посушливою

Використовуючи десять глобальних кліматичних моделей, дослідники проаналізували зміни у субтропічній західній висотній течії, починаючи з 1950-х років, та виявили, що вони сталися під впливом парникових газів та зменшення аерозолів. Це призводить до зменшення літніх опадів, сильної посухи та зменшення рослинності. Відповідна стаття доступна у журналі Geophysical Research Letters.

Amir Asakeev / Unsplash

Amir Asakeev / Unsplash

Яким є клімат Центральної Азії?

Центральна Азія — одна з найбільших сухих областей Північної півкулі. Вона характеризується рідкісними опадами та значним випаровуванням. Економіки країн північної Центральної Азії значною мірою спираються на сільське господарство і особливо вразливі перед змінами у місцевому водному циклі. За останні десятиліття цей посушливий регіон відчуває дедалі серйозніший дефіцит води, тут трапляються пов'язані з цим конфлікти. Сезон дощів у північній Центральній Азії починається влітку, тоді ж відбувається ріст рослин. Але починаючи з 50-х років минулого століття тут спостерігаються тенденції до швидкого потепління та посух влітку, а також зменшення вологості ґрунту і посилення випаровування. Ці зміни прискорили появу катастрофічних посух, що призводять до втрати врожаю.

Що таке субтропічна західна висотна течія?

Висотні струмові течії існують в обох півкулях Землі, вони представляють собою вузькі швидкі потоки повітря в атмосфері. Субтропічна західна течія є однією з важливих систем циркуляції атмосфери над Євразією, і один з її активних центрів розташований влітку над Центральною Азією. Завдяки цьому явищу водяна пара з Північної Атлантики та Північної Європи транспортується до цього регіону. Зміни положення та потужності субтропічної західної течії можуть вплинути на опади у Центральній Азії влітку. У новій роботі дослідники вирішили перевірити, як та з яких причин відбуваються зміни у цій течії, за допомогою десяти глобальних кліматичних моделювань.

Що показало дослідження?

Науковці виявили, що дефіцит водних ресурсів у північній частині Центральної Азії пов'язаний не лише з будівництвом дамб, але й із тенденцією до літніх посух. Зменшення кількості опадів відбувається через зміщення на південь та ослаблення субтропічної західної висотної течії над Центральною Азією. На основі кліматичного моделювання дослідники виявили, що посилений викид парникових газів посприяв переміщенню течії, тоді як збільшення забруднення в Азії та зменшення аерозольних викидів у Європі призвели до послаблення течії. Таким чином, спричинені діяльністю людини зміни в інших регіонах світу мають значний вплив на північну Центральну Азію.

Про антропогенні зміни клімату та їхній вплив на глобальні системи читайте у нашому матеріалі «Глобальне потепління — не міф?»

зменшення аерозольних викидів
Антропогенні аерозолі частково сприяють охолодженню клімату, але мають багато негативних наслідків для здоров'я людини та навколишнього середовища. Через це протягом останніх десятиліть країни зменшують аерозольні викиди