Антивітаміни запропонували як альтернативу сучасним антибіотикам

Німецькі та американські вчені вважають, що антивітамін 2′-метокситіамін може замінити сучасні антибіотики. Їхній висновок базується на дослідженні, під час якого речовина проявила ефективну антибактеріальну дію. Стаття вчених опублікована в журналі Nature Chemical Biology.

Антивітамінами називають сполуки, які перешкоджають дії вітамінів, блокуючи або обмежуючи їхню активність. Вчені Геттінгенського університету, Інституту Макса Планка та Техаського університету A&M вбачають у них можливе розв’язання проблеми антибіотикорезистентності. Вона полягає в тому, що дедалі більше бактерій стають частково чи повністю нечутливими до дії антибіотиків, що може зробити навіть незначні інфекції смертельно небезпечними.

Як нам можуть допомогти антивітаміни?

Вчені вивчали природний антивітамін вітаміну В1 2′-метокситіамін. Він виробляється бактеріями, щоби вбивати інших мікроорганізмів, з якими вони конкурують. Науковці хотіли перевірити, чи зможуть вони пристосувати цю речовину для використання як антибіотика. Особливо цікаво було дослідити для вчених принцип дії цієї речовини, оскільки вона відрізняється від вітаміну В1 всього одним атомом.

Що показали досліди?

Піддавши кишкову паличку впливу антивітаміну, вчені виявили, що він зв’язує її глутамати разом та цим порушує метаболічні реакції в клітині бактерії. Усього один додатковий атом в антивітаміні діє як піщинка в складній системі шестерень, блокуючи всю її роботу.

Важливо, що на людські білки антивітамін не має негативного впливу. Комп’ютерне моделювання вказує, що антивітамін або зовсім не зв’язується з нашими білками або робить це в такий спосіб, що не завдає шкоди. Це означає, що досліджувана речовина може стати основою для розроблення нових антибіотиків, однак потрібно провести ще додаткові дослідження, наголошують науковці.

Нещодавно вчені відкрили нову зброю, яку бактерії використовують проти наших імунних клітин. Розроблення ліків, націлених на неї, теж може допомогти нам боротися із бактеріями.