Стійкі до антибіотиків бактерії вбили 1,3 мільйона людей у 2019 році. Це більше за малярію і СНІД

Група зі 140 науковців світу оприлюднила наразі найбільш повний системний аналіз глобального тягаря антибіотикорезистентності бактерій. Проаналізувавши випадки смертей у більш ніж 200 країнах, вчені дійшли висновку, що смерть майже 5 мільйонів людей у 2019 році пов'язана з антибіотикорезистентністю, а 1,3 мільйона людей померли безпосередньо через інфекції, спричинені стійкими бактеріями. Це більше за кількість смертей того року від малярії або ВІЛ/СНІДу. Детальний опис дослідження автори оприлюднили у журналі The Lancet.

3D-зображення стійких до антибіотиків збудників туберкульозу Mycobacterium tuberculosis. CDC / Unsplash

3D-зображення стійких до антибіотиків збудників туберкульозу Mycobacterium tuberculosis. CDC / Unsplash

Чому стільки увагу приділяють стійкості до антибіотиків?

Стійкість бактерій до наявних антибактеріальних препаратів називають однією із основних загроз для здоров'я людини у 21 столітті. Без можливості лікувати інфекції антибіотиками людству загрожує повернення в ті часи, коли близько 30 відсотків смертей наставали через зараження патогенними бактеріями. Проблема настільки масштабна, що за утримання теперішніх тенденцій прогнозується, що до 2050 року від спричинених бактеріями інфекцій помиратиме 10 мільйонів людей і втрачатиметься 100 трильйонів доларів щороку. Між тим, наразі немає точних даних стосовно того, наскільки зараз поширеною є антибіотикорезистентність і який вплив вона має на людські життя у глобальному масштабі. Це допомогло б розробити чіткіший план дій, щоб розв'язати проблему, але наявні дослідження переважно фокусуються на окремих локаціях, наприклад, країнах чи регіонах. А нова робота 140 вчених з усього світу, які об'єдналися задля дослідження глобальної антибіотикорезистентності, дає змогу побачити більш цілісну картину.

Яким чином вивчали антибіотикорезистентність у глобальному масштабі?

Вчені використали вже наявну інформацію для аналізу глобальної ситуації зі стійкістю бактерій до протимікробних засобів та здоров'ям людей. За основу було взято дані з Дослідження глобального тягаря захворювань, травм та факторів ризику (Global Burden of Diseases, Injuries, and Risk Factors Study), проведеного у 2019 році. Він охоплює реєстрацію 369 хвороб та травм у 204 країнах та територіях між 1990 та 2019 роками із урахуванням віку та статі пацієнтів. Додатково автори проаналізували дані з наукових робіт, як-от мікробіологічних досліджень, та звітів про лікування, причини смерті та продажі фармацевтичних препаратів тощо.

Особлива увага зверталася на 12 основних інфекційних синдромів, зокрема, інфекції дихальної системи, кровоносної та нервової систем, а також на 23 бактеріальні патогени, 18 категорій лікарських засобів, до яких збудники розвинули стійкість, та 88 комбінацій патоген-препарат. Ці та інші дані, які охоплюють 471 мільйон людей, використали для побудови моделі, що вкаже на кількість інфекцій, спричинених стійкими до антибіотиків бактеріями, та смертей через них за 2019 рік.

Які справи у людства зі стійкістю бактерій до антибіотиків?

Результати вказують, що у 2019 році близько 4,95 мільйона смертей в усьому світі були пов'язаними зі стійкістю бактерій до антимікробних засобів. Із них близько 1,27 мільйона людей померли безпосередньо через інфекцію, спричинену бактеріальною антибіотикорезистентністю, що більше за кількість смертей від малярії та ВІЛ/СНІДу. Найбільше людей (понад 75 на 100 000 населення) загинуло через стійкі бактерії у регіонах Субсахарської Африки та Південної Азії. За ними слідує, перебуваючи на шостому місці, Східна Європа (74 пов'язані з резистентністю смерті на 100 000 населення). Найменший показник (6,5 смертей на 100 000 населення) виявили в регіоні Австралазії, який охоплює Австралію, Нову Зеландію та прилеглі острови.

Кількість смертей на 100 000 населення в різних регіонах. Antimicrobial Resistance Collaborators / The Lancet, 2022

Кількість смертей на 100 000 населення в різних регіонах. Antimicrobial Resistance Collaborators / The Lancet, 2022

Основними захворюваннями, які пов'язують із антибіотикорезистентністю та смертю через неї, називають інфекції нижніх дихальних шляхів та грудної клітки, інфекції кровоносної системи та внутрішньочеревні інфекції. Ці три недуги пов'язують із 78,8 відсотками спричинених стійкими бактеріями смертями. Вчені також виділили шість основних патогенів, кожен із яких був відповідальний за понад 250 000 смертей, пов'язаних із резистентністю. Це Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Klebsiella pneumoniae, Streptococcus pneumoniae, Acinetobacter baumannii та Pseudomonas aeruginosa, які разом несуть відповідальність за 929 000 смертей із 1,27 мільйона і пов'язані із 3,57 мільйонами асоційованих із резистентністю смертями у 2019 році. Понад 70 відсотків фатальних інфекцій характеризувалися стійкістю до лікування антибіотиками з групи фторхінолонів та бета-лактам (зокрема карбапенемів, цефалоспоринів і пеніцилінів), які часто є препаратами першої лінії при терапії важких інфекцій.

Науковці стверджують, що їхнє дослідження надає наразі найповніше висвітлення глобальної ситуації зі стійкістю патогенних бактерій до антибактеріальних засобів. Вони сподіваються, що зібрана ними інформація допоможе спланувати та вжити необхідних заходів, щоб спинити поширення антибіотикорезистентності.