Аналіз крові може виявити схильність до дії плацебо

Німецькі дослідники виявили у крові піддослідних білки, які пов’язані з розвитком ефекту плацебо. Вони вважають, що відстеження рівня цих речовин може вказати на схильність людини відчути ефект від вдаваного лікування. Дослідження оприлюднене у журналі PLoS One.

Що таке плацебо?

У деяких випадках таблетка з цукру або вдаване лікування справді можуть покращити стан пацієнтів. Це явище називають плацебо. Чому так відбувається, вчені все ще достеменно не знають, але німецькі вчені Університету Людвіга-Максиміліана в Мюнхені припускають, що причина може бути в особливих білках у крові.

Як це досліджували?

Під час дослідів учені викликали симптоми нудоти у 100 добровольців, протягом двох днів поміщаючи їх у невеликі кабіни з рухомими чорними та білими лініями. Наступного дня десятьом із них провели процедуру транскутанної нервової електростимуляції, щоб зменшити симптоми нудоти, під час якої на окремі точки шкіри зап’ястя накладали електроди. Ще шістдесятьом провели вдавану електростимуляцію або з незначним електричним струмом - ці люди представляли групу плацебо. Решта тридцять учасників не отримали ніякого лікування взагалі.

Всі волонтери до та після експериментів з викликанням нудоти здавали аналіз крові та були опитані щодо самопочуття.

Які результати дослідів?

Людьми, які відчули на собі дію плацебо, вважалися ті, що повідомили про принаймні 50-відсоткове зменшення нудоти на наступний день після вдаваного лікування. Дослідження їхньої крові виявило в них 74 потенційно залучені до ефекту плацебо білки. Їхні рівні корелювали з проявами плацебо у піддослідних.

Автори наукової статті вважають, що їхня робота може допомогти краще зрозуміти природу ефекту плацебо. Наприклад, деякі білки відіграють роль у запальних процесах, тож ці два явища можуть бути пов’язаними. Результати можна використати при проведенні клінічних досліджень препаратів, оскільки можна передбачити схильність учасників реагувати на плацебо. Однак вчені погоджуються з тим, що перш за все потрібно провести додаткові дослідження.