Аналіз ДНК вказав на еволюційну історію вимерлих «рогатих» крокодилів

Палеонтологи реконструювали геном вимерлих «рогатих» крокодилів Voay robustus за допомогою скам’янілостей віком 1400 років, знайдених у Мадагаскарі. Вони виявили зв’язок між цим видом і підродиною справжніх крокодилів, про що пишуть у журналі Communications Biology. Відкриття підтверджує теорію про походження предків сучасних крокодилів з Африки.

Череп Voay robustus. M. Ellison / American Museum of Natural History

Череп Voay robustus. M. Ellison / American Museum of Natural History

Що відомо про Voay robustus?

Прибуття сучасних людей на Мадагаскар у період від 9000 до 2500 років тому передувало зникненню більшої частини мегафауни хребетних на острові. Одним з менш відомих вимирань, що тоді сталося, була загибель ендемічного «рогатого» крокодила Voay robustus. Перші дослідники Мадагаскару відзначали, що малагасійці, місцеве населення, постійно згадували два типи збережених на острові крокодилів: великого та кремезного і більш витончену форму, що переважала біля річок. Це свідчить про те, що обидва типи існували ще донедавна, але наразі на острові зустрічається лише менша форма, яка зараз визнана ізольованою популяцією нільського крокодила (Crocodylus niloticus). Незважаючи на майже 150 років досліджень, філогенетичне положення вимерлого «рогатого» крокодила залишається суперечливим. Зокрема, йому часто приписують тісний зв’язок із карликовим крокодилом (Osteolaemus tetraspis).

Яке дослідження провели вчені?

Палеонтологи проаналізували мітохондріальну ДНК вимерлого виду за допомогою двох скам’янілих черепів Voay robustus. Вони були знайдені у південно-західній частині Мадагаскара, у голоценових відкладеннях. Голоцен — це сучасна епоха четвертинного періоду, він розпочався 11700 років тому і досі триває. Вік копалин становить 1300–1400 років.

Про що вони дізналися?

Нове дослідження демонструє, що Voay robustus була сестринською групою для підродини справжніх крокодилів, і цей вид не мав ані вимерлих, ані сучасних близьких родичів. Рід Voay розійшовся із справжніми крокодилами приблизно 24,9 мільйонів років тому, і немає жодних доказів видоутворення або зникнення всередині цієї лінії аж до остаточної загибелі виду. Він міг опинитися на Мадагаскарі приблизно 10 тисяч років тому. Було запропоновано кілька пояснень щодо вимирання мегафауни на цьому острові, і найбільш відповідними гіпотезами є винищення з боку людей та зміна середовища існування внаслідок діяльності людини. На відміну від великих таксонів ссавців, таких як бегемоти та лемури, на дорослі види яких полювали мисливці, популяція Voay robustus зникла через те, що люди збирали їхні яйця.