Американський стартап здійняв у повітря літаючу тарілку. Це аеротаксі

Розроблене американським стартапом Zeva аеротаксі у формі літаючої тарілки пройшло перші літні випробування. Тейлсіттер Zero за чотири хвилини у режимі безпілотника вертикально підлітає, зависає у повітрі, виконує кілька маневрів та виконує посадку на свій «хвіст», на якому розташовані шасі.

ZEVA Aero / YouTube

ZEVA Aero / YouTube

Що таке тейлсіттер?

Тейлсіттерами або англійською tailsitter від слова «хвіст» називають літальні засоби вертикального злету та приземлення, які злітають і приземляються власне на свій хвіст. Це робить їх набагато менш вибагливими до злітно-посадкових майданчиків та більш маневровими.

Американський стартап Zeva розробляє один з таких, електролітак у формі літаючої тарілки Zeva Zero, у якому пасажир зможе пролітати до 80 кілометрів на швидкості до 257 кілометрів на годину головою вперед, а обличчям донизу, поки тарілка займає горизонтальне положення.

Діаметр тарілки складає 2,4 метра, а маса — 317 кілограмів. Вартість апарату оцінюють у 250 тисяч доларів, а використовувати пропонують як аеротаксі для одного пасажира або для екстрених служб чи для військових потреб.

ZEVA Aero / YouTube

ZEVA Aero / YouTube

На відео не надто вражаючий політ?

Це перші літні випробування для Zeva Zero. Їх було чотири, у них поки не було пасажира, вони були безпілотними і тривали трохи більше чотирьох хвилин. Так розробники продемонстрували як чотири електрогвинти з переднього і заднього боків тарілки можуть підняти її у повітря, дати зависнути у польоті та здійснити кілька невеликих маневрів, які імітували руління на невеликих швидкостях.

Коли тарілкою можна почати пілотувати компанія не повідомила, однак випробування на неї ще чекають, щоб пройти сертифікацію. Розробники зазначають, що Zeva Zero завдяки своїй формі та маневровості може стати перспективним видом транспорту, який забезпечить ефективний політ у міських умовах з нульовим рівнем викидів в атмосферу.

ZEVA Aero / YouTube


Фото в анонсі: Zeva Aero