Американка заразилася тропічною інфекцією з домашнього акваріума

Американські медики з Центру контролю та профілактики захворювань описали перший зареєстрований випадок зараження пацієнта меліоїдозом внаслідок доглядання за прісноводним акваріумом. Хвороба є важкою тропічною інфекцією, якою можна інфікуватися при контакті із забрудненими водою чи ґрунтом. До домашнього акваріума вона, ймовірно, потрапила разом із тропічними рибами, рослинами чи ґрунтом, йдеться у статті журналу Emerging Infectious Diseases.

kazuend / Unsplash

kazuend / Unsplash

Що це за хвороба?

Меліоїдозом називають важке інфекційне захворювання, що його спричиняють бактерії Burkholderia pseudomallei. Збудник є ендеміком тропічних та субтропічних регіонів. При контакті із забрудненою водою або землею зараження відбувається через поранення в шкірі, внаслідок вдихання аерозолю з патогеном або споживання інфікованої води. Хвороба може проявитися локалізованою, легеневою або системною інфекцією. За відсутності лікування смертність від неї сягає до 40 відсотків, але навіть при тривалому лікуванні антибіотиками меліоїдоз смертельний у близько 10 відсотках випадків.

Раніше меліоїдоз в основному зустрічався в Північній Австралії та Південній Азії, але в останні десятиліття поширився в Центральну та Південну Америку, Карибський регіон. За межами цих територій, як-от у США, хворобу зазвичай виявляють у тих, хто нещодавно повернувся з ендемічних регіонів. Утім, дослідники з Центру контролю та профілактики захворювань США (CDC) описали нетиповий випадок, коли меліоїдозом людина заразилася на континентальній частині Сполучених Штатів.

Хто інфікувався тропічною інфекцією?

Випадок стосується 56-річної жінки зі східного штату Мериленд, яка у вересні 2019 року була госпіталізована з жаром, кашлем та болем у грудях. Рентгенологічне обстеження показало, що в пацієнтки пневмонія, а результати дослідження крові вказали на інфекцію, спричинену грам-негативними паличками. Тож лікарі призначили пацієнтці антибіотики цефтріаксон та азитроміцин. Коли на четвертий день з'ясувалося, що жінка інфікована B. pseudomallei, антибіотик замінили на більш підхожий меропенем. Протягом одинадцяти днів пацієнтці робили внутрішньовенні ін'єкції антибіотика, після чого протягом трьох тижнів вона ще продовжила їх приймати амбулаторно. Однак стан хворої знову погіршився, а нормалізувати її стан вдалося лише прийманням комбінованого антибіотика сульфаметоксазолу/триметоприму протягом дванадцяти тижнів додатково до меропенему.

Надалі медики взялися встановити, як жінка, що заперечує відвідування ендемічних для меліоїдозу регіонів, могла заразитися хворобою, що входить до списку найнебезпечніших потенційних засобів біологічної зброї в США. Як з'ясувалося, причина в домашньому прісноводному акваріумі, за яким доглядала жінка.

Як можна інфікуватися тропічною недугою через акваріум?

Пацієнтка розповіла, що придбала два акваріуми, риб до нього та пов'язане устаткування ще влітку 2019 року у великому роздрібному зоомагазині. При цьому троє гупі (Poecilia reticulata) та троє суматранських барбусів (Puntigrus tetrazona), що вона їх купила в цьому ж магазині і що жили в одному акваріумі, прожили лише близько місяця. Жінка повідомила, що вода в цьому акваріумі завжди була мутнішою, ніж в іншому, тому вона частіше за ним доглядала й іноді ворушила ґрунт голими руками, щоб здійняти осад для його видалення. Подальше дослідження показало, що у воді та ґрунті з цього акваріума справді присутні бактерії B. pseudomallei, а значить найімовірніше, що жінка заразилася через нього. Надалі центр проведе розслідування походження інфекції в домашньому акваріумі, дослідивши зоомагазин, де пацієнтка придбала риб і товари для акваріумістики, та його постачальників.

Автори статті зазначають, що хоча це перший описаний в літературі випадок зараження меліоїдозом через домашній акваріум, раніше B. pseudomallei вже виявляли в акваріумній воді, що використовувалася для транспортування тропічних риб із Сингапуру. У зв'язку з цим CDC рекомендує ретельно мити руки до та після контакту з акваріумом, уникати догляду за ним голими руками при наявності порізів або ран, а також уникати чищення акваріуму людям з ослабленою імунною системою або поблизу них, та не дозволяти чистити акваріум дітям до п'яти років. Водночас лікарям експерти радять враховувати можливість меліоїдозу у пацієнтів із його симптомами, що мали контакт із тропічними рибами та прісноводними акваріумами, особливо якщо в них пригнічена імунна система.