ALMA зафіксував рідкісну молекулу циклопропенілідену на Титані

NASA, JPL-Caltech, University of Nantes, University of Arizona

NASA, JPL-Caltech, University of Nantes, University of Arizona

Астрономи виявили на Титані молекули циклопропенілідену за допомогою високочутливих спектроскопічних спостережень комплексу радіотелескопів ALMA. Це перший випадок, коли така молекула була виявлена ​​в планетарній атмосфері. Знахідка потребує нового моделювання та експериментальної роботи, щоб повністю зрозуміти шляхи та наслідки утворення таких складних молекул у цьому середовищі. Відповідна стаття доступна у журналі Astronomical Journal.

Які процеси відбуваються в атмосфері Титана?

Титан — найбільший за розміром серед усіх 62 супутників Сатурна. Він демонструє найскладнішу хімію серед усіх відомих планетарних атмосфер, не рахуючи Землю. Його відновлювальне хімічне середовище складається переважно з метанових та азотних газів. Воно створює багатий набір органічних молекул при взаємодії з ультрафіолетовим сонячним світлом або з магнітосферними електронами Сатурна. Більшість цих сполук є вуглеводнями або нітрилами, однак тут також були виявлені сполуки із киснем. Місія Кассіні, що досліджувала Титан, значно розширила знання про атмосферний склад цього супутника.

Які молекули зафіксували вчені?

Астрономи повідомили про перше виявлення молекули циклопропенілідену (C3H2) у верхніх шарах атмосфери Титана. Хоча цю сполуку знаходили у міжзоряному середовищі в нашій галактиці, це перший випадок, коли її знайшли в атмосфері з високою густиною. Справа в тому, що циклопропеніліден дуже активний та може легко реагувати з іншими молекулами, утворюючи інші сполуки. До цього часу його виявляли у занадто холодних і дифузних регіонах для таких хімічних реакцій.

Втім, циклопропеніліден — це єдина циклічна, або замкнута молекула у атмосфері Титану. Раніше тут вже знаходили бензол. Хоча циклопропеніліден не використовується в сучасних біологічних реакціях, подібні йому молекули утворюють основу для ДНК і РНК.

Майбутня місія Dragonfly від NASA буде досліджувати поверхню Титану та шукатиме сліди пребіотичної хімії на цьому супутнику. Старт місії запланований на 2027 рік.