Акули пристосувалися полювати позмінно для уникнення одна одної

Австралійські біологи виявили часову диференціацію екологічних ніш в акул Мексиканської затоки. Кожен із шести досліджених видів акул, які мають подібний раціон, полює в конкретні години доби, щоб уникнути зустрічі та посилення конкуренції одне з одним. На думку вчених, такий розподіл частково може бути обумовленим ієрархією між видами, йдеться у статті журналу Proceedings of the Royal Society B.

David Clode / Unsplash

David Clode / Unsplash

Що в цьому цікавого?

Земля просто вирує різними формами життя. На одній і тій самій ділянці планети можуть співіснувати тисячі різних організмів, які для виживання повинні пристосовуватися одне до одного, особливо ті, що ведуть подібний спосіб життя і тому є конкурентами. Це може досягатися завдяки тому, що кожний вид в угрупованні займає свою нішу. Наприклад, якщо взяти хижаків певної місцевості, то в стабільній екосистемі вони співіснують таким чином, щоб кожен міг отримати ресурси з мінімальною конкуренцією одне з одним. Коли ресурсом розглядати їжу, то це може забезпечуватися спеціалізацією різних видів хижаків на різній здобичі, відмінностями у місцях їх полювання або ж у часовому розмежуванні їх активності. Подібна диференціація екологічних ніш добре відома й вивчена для наземних тварин, але суттєво менше — для водних, через складність у їх вивченні. Утім, новітні технології дають змогу обійти це обмеження та дізнатися більше про життя у глибинах вод. Що і зробили вчені з Університету Мердока, дослідивши конкуренцію акул.

Яке дослідження вони провели?

Дослідники зосередилися на вивченні акул, які населяють води Мексиканської затоки. Вони вирішили з'ясувати, як співіснують шість різних видів цих риб, які харчуються майже однаковою їжею та живуть в одному місці. Для цього вони зловили 172 представників досліджуваних видів та начепили на них датчики відстеження рухів. Вони подібні до таких у фітнес-браслетах, що відстежують кроки та іншу активність. У випадку з акулами сенсори розмістили на плавниках акул. Відтак інформація про рухи риби передавалася науковцях, які на основі її аналізу могли встановити, коли яка тварина активно полює.

Як поділяють море акули?

Виявляється, акули Мексиканської затоки сформували певний графік полювань, який полягає у часовій диференціації ніш риб. Це означає, що кожний вид із шести вивчених полює у свій час протягом доби, всупереч поширеній думці, що акули типово полюють зранку.

Так, акула-бик (Carcharhinus leucas) проявляла найбільшу активність у полюванні в раннім ранком, тоді як тигрові акули (Galeocerdo cuvier) частіше живилися в обідній час. У післяобідній час полювати випливала пісочна акула (Carcharhinus plumbeus), а ближче до вечора — чорнопера (Carcharhinus limbatus). Зубчаста акула-молот (Sphyrna lewini) та велика акула-молот (Sphyrna mokarran) найбільше полювали в нічні години.

Вчені вважають, що принаймні частково часовий розподіл активності цих риб обумовлений ієрархією. Великі акули, як-от тигрова, живляться в оптимальний для них час, що спонукає менших акул відкласти приймання їжі для уникнення зустрічі з конкурентами, чиїм сніданком вони й самі можуть стати.