Активація білка в шкірі мишей дозволила їй загоїтися без шрамів

Мікроскопічне зображення регенерованої шкіри із волосяними фолікулами. Washington State University

Мікроскопічне зображення регенерованої шкіри із волосяними фолікулами. Washington State University

Американські вчені відкрили генетичний фактор, завдяки якому стає можливим загоювати шкіру без утворення шрамів, як в ембріонів. Науковці виявили, що таку здатність ембріональній шкірі надає активність білка Lef1, який не відіграє такої ж функції у дорослих. Його активація у дорослих мишей допомогла зменшити кількість рубців на шкірі при загоюванні ран, зазначається у статті в журналі eLife.

Яка проблема зі шрамами?

Деякі події навічно залишають після себе сліди у вигляді шрамів. Інколи вони майже непомітні, але в деяких людей викликають серйозні проблеми зі здоров’ям, наприклад, у жертв пожеж або з обширними шкірними захворюваннями. Але багато вчених працюють над розробленням терапевтичних методів, які давали би змогу загоювати шкіру без рубців. Команда науковців з Університету штату Вашингтон, наприклад, звернула увагу на особливість шкіри новонароджених. Після проведення внутрішньоутробних хірургічних операцій на плоді при народженні нерідко виявляється, що в них не залишилося шрамів після втручання. Вчені вирішили краще дослідити це явище, щоб з’ясувати, чи можна використати його механізми для загоювання ран у дорослих.

Що особливого у шкірі ембріонів?

Науковці використали технологію з назвою секвенування РНК окремих клітин, щоб порівняти гени та клітини дорослої шкіри та такої, що розвивається. У останньої, як з’ясувалося, білок Lef1 відіграє роль у формуванні сосочкових фібробластів, які є розташовуються у сосочковому шарі дерми. Саме він надає шкірі пружності та молодий вигляд. В ембріонів цей білок регулює, зокрема, формування волосяних фолікулів під час розвитку шкіри. Коли він завершується, то організм вимикає цю функцію Lef1. Через це шкіра у дорослих має менший потенціал до безслідного загоювання та набуває після травматизації шрамів.

Як це відкриття використали?

Вчені спробували активувати фактор Lef1 на окремих частинах шкіри у мишей, і це посилило їхню здатність до регенерації та зменшило рубцювання. Відсутність волосяних фолікулів є однією з головних ознак рубців, але після втручання мишача шкіра виростила нові фолікули, здатні навіть до утворення “гусячої шкіри”.

Потрібно провести ще чимало досліджень, перш ніж можна буде використати ці результати на людях, кажуть автори роботи. Але вони показали, що відновити у дорослих властиву ембріонам та новонародженим здатність до регенерації можливо в принципі.