Шевченко і Містер Спок у космосі, або як назвати зірку і нікого не образити

Кратер Шевченко, скупчення зірок Різдвяна Ялинка, Кавказ (теж гори, але на супутнику Юпітера Іо) — усе це можна зустріти в космосі. Здається, що астрономи обирають імена для об’єктів, керуючись лише власною фантазією та почуттям гумору, проте насправді це не так. Більшість назв небесним тілам та деталям їхнього рельєфа дає Міжнародний астрономічний союз, який діє при цьому за визначеною схемою. Втім, навіть це не завжди вберігає вчених від скандалів. Nauka.ua розповідає про імена космічних об’єктів — неочікувані, дивні, кумедні, а часом й нетолерантні.

NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Carnegie Institution of Washington

NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Carnegie Institution of Washington

Правила та обмеження

З 1919 року важке завдання з планетарної та супутникової номенклатури лежить на Міжнародному астрономічному союзі. До речі, якщо ви досі злі через те, що Плутон втратив звання планети, то звинувачувати у цьому слід саме цю структуру. Хоча назви нових об’єктів зазвичай пропонують першовідкривачі, саме ця організація вибудовує систему та критерії для імені, з якими доводиться рахуватися. Серед них, зокрема, такі:

  • простота та однозначність;
  • уникнення повторів;
  • відсутність релігійного, воєнного чи політичного змісту в назві (це не стосується діячів, що жили до XIX століття);
  • назви на честь людей, що померли, не бажані, але допускаються за певних обставин (якщо ця людина мала високу та міцну міжнародну репутацію, але не раніше, ніж через 3 роки після її смерті);
  • офіційна латинська назва не перекладається на інші мови, а транслітерується.

Деталі рельєфа, які не дотягують до 100 метрів у бодай одному зі своїх вимірів, не отримують офіційних назв. Окрім того, якщо це можливо, нове ім’я має продовжувати традиційну тему. Наприклад, гори та каньйони Венери названі на честь богинь, різноманітні структури на супутнику Сатурна Енцеладі взяті зі збірки «Тисяча і одна ніч», більшість гір на Іо пов’язані з пеклом, змальованим у «Божественній комедії» Данте. А на Хароні є велика червона пляма, що зветься Мордором. Для назв на цьому супутнику Плутона обирають, серед іншого, назви пунктів призначення вигаданих чи реальних подорожей.

Міжнародний астрономічний союз прискіпливо ставиться до імен об’єктів Сонячної системи, зокрема, нових супутників. Через це астрономи часто звертаються за «допомогою залу» та просять громадськість підказати влучну назву. Наприклад, у 2019 році Скотт Шепард запропонував усім охочим писати йому в Твіттер варіанти імен для відкритих ним нових супутників Юпітера. Ці назви мали бути короткими, походити з грецької чи римської міфології, стосуватися Зевса (або Юпітера), а також мати закінчення на «а», якщо супутник обертається у тому ж напрямку, що його планета, і закінчення на «е», якщо обертається у протилежному. Користувачі Твіттера впоралися із цим непростим завданням, подарувавши об’єктам імена доньок і онучок Зевса.

Сховатися від усюдисущої міфології вченим вдалося при називанні астероїдів. Міжнародний астрономічний союз контролює номенклатуру цих тіл набагато менше, тож вони носять імена країн, великих міст, відомих вчених, шкільних вчителів першовідкривачів, усіх членів групи The Beatles та усіх сестер Бронте. А відкритий у 1971 році астероїд отримав назву Містер Спок. Щоправда, не на честь харизматичного вулканця, а кота астронома, що його знайшов.

Парад екзопланет

Над іменами об’єктів за межами нашої Сонячної системи Міжнародний астрономічний союз також попрацював. Так, він чітко розділив небесну сферу на 88 сузірь. Найяскравіші зірки у цих сузір’ях, що відомі з давніх давен, носять історичні імена, які їм дала людська цивілізація. Наприклад, Полярна зірка, Бетельгейзе, Арктур. Для всіх інших діють різноманітні системи, наприклад, вказуються координати світила або використовуються літери грецького алфавіту у поєднанні з назвою сузір’я. Але бувають і винятки.

Міжнародний астрономічний союз вже двічі проводив спеціальні конкурси, під час яких можна було дати назву зірці та екзопланеті, що обертається довкола неї. Останній пройшов у 2019 році, у ньому взяли участь 112 країн. Кожній дісталося по парі зірка-екзопланета, назви для них обиралися за допомогою національного голосування. Звичайно, не обійшлося без обмежень: назва мала належати «об'єктам, людям або місцевостям, які мають велике і довготривале культурне, історичне чи географічне значення», або «бути тематично пов'язаною з небом, астрономією, сузір'ям, в якому розташована система». Також для того, аби уникнути конфліктних ситуацій, організатори заборонили використовувати імена політиків, релігійних чи військових діячів і осіб, що померли менше ста років тому.

Українці назвали зірку HAT-P-15 у сузір'ї Персея Берегинею, а екзопланету, що обертається довкола неї, Тризубом.     

Українці назвали зірку HAT-P-15 у сузір'ї Персея Берегинею, а екзопланету, що обертається довкола неї, Тризубом.

Расизм, ейблізм та інші -ізми

Не дивлячись на усі намагання Міжнародного астрономічного союзу обирати нейтральні назви, які нікого не ображають, на мапі космосу усе-ж таки знайшлося місце образливим іменам та дискримінації.

Далекий астероїд з поясу Койпера, який зараз носить назву Аррокот, спочатку називався Ультіма Туле на честь міфічного острову в Північній Європі. Це ім’я запропонувала команда New Horizons. З латинського воно перекладається як «остання межа», «дуже далеко». Здавалося б, таке ім’я дуже пасує цьому схожому на сніговика об’єкту, адже він став найвіддаленішим з тих, що відвідував запущений людиною космічний апарат. Але згодом вчені змінили його назву. Можливо, так зробили для того, щоб уникнути асоціацій з ідеологією нацистів, які вживали цей термін на позначення батьківщини арійців, хоча Міжнародний астрономічний союз не підтвердив цю версію. Нова назва Аррокот походить з мови індіанців Поухатан та перекладається як «небо». Це данина корінному народу, що жив у місцевості, де працювали вчені.

Частина об’єктів окрім офіційних назв має неофіційні. Іноді вони настільки приживаються, що їх використовує навіть NASA. Це значно пожвавлює повні цифр та складних термінів прес-релізи, робить астрономію більш зрозумілою для загалу, але має свої наслідки.

Протягом років агенство критикували за використання назви Ескімос на позначення планетарної туманності NGC 2392. «Це сприймається як колоніальний термін з расистською історією, нав’язаний корінним мешканцям арктичних регіонів», — говориться у офіційному зверненні NASA. Агентство припинило використовувати цю назву з 11 серпня 2020 року. Також NASA відмовиться від імені Сіамські близнюки на позначення галактик NGC 4567 та NGC 4568. Така назва для двійнят, що мають зрощені частини тіла, походить від прізвиська близнюків Чанга та Енга Банкерів, які народилися у Таїланді, що тоді називався Сіамом. Вони були змушені заробляти на життя виступами у цирку. Надалі NASA планує використовувати переважно офіційні назви у випадках, коли неофіційні будуть недоречними.

Фотомозаїка, зроблена Mariner 10. NASA

Фотомозаїка, зроблена Mariner 10. NASA

Зорі прозорі вгорі

В інтернеті можна знайти усе, що завгодно, в тому числі й сертифікати, за допомогою яких ви буцімто можете купити зірку та назвати її, як заманеться. Але Міжнародний астрономічний союз ніколи не визнає цієї назви. Максимум, що ви отримаєте від такої покупки — дорогий папірець та «коротке відчуття щастя».

NASA / JHUAPL / CIW / map by Emily Lakdawalla

NASA / JHUAPL / CIW / map by Emily Lakdawalla

Отож, чи є у вас шанс назвати зірку, планету чи бодай астероїд? Є, якщо ви станете тією самою людиною, що їх відкрила. Коли будете обирати ім’я для вашого відкриття, не забудьте перевірити, чи не образливе воно.